Daca ai un pc mai rasarit (licenta Teutzz - compileaza animalul), fa-ti timp de Gentoo. Chiar si ca experienta educationala. Daca ai inclinatii de conducator, baga Gentoo. Inseamna control total, prin toate 'organele' sistemului de operare. Odata prinse dedesubturile si invatand diferitele rafinamente, poti fi aproape sigur ca 'animalul' nu poate merge mai repede cu alta distributie. Daca iti place sa experimentezi, baga Gentoo. Considera ca prin experiment, in Gentoo se intelege altceva decat vorbele de duh de sub tagul Edgy. Fii pregatit sa te pierzi prin miile de topicuri si threadurile de zeci de pagini, unele din acestea fiind chiar veritabil material informational necesar cladirii unei culturi generale dar si medii in domeniul IT. Control 'controlat' al surselor. Adica poti modifica, dar intr-un framework, cat sa nu iti paradesti sistemul. Desigur, se poate iesi si in 'afara'

. Si atunci, restore a unei imagini a sistemului salvate pe un disc optic. Comunitate, documentatie in limba romana.
Te-am aiurit cu cele scrise, dar Gentoo trebuie trait (citit documentatia, instalat, optimizat si rafinat) decat explicat.
ps: ca pilda personala, experienta de 2 ani cu Gentoo mi-a 'reprogramat' modul de a vedea o distributie asa ca m-a indepartat complet de distributiile de genul FC, Suse, Mandriva sau Ubuntu. Pur si simplu imi este imposibil emotional (si asta pentru inceput) sa le folosesc. Poate o fi si din cauza rolling-release-urilor.
Emerge your life spunea Mudrii intr-o semnatura. Undeva, candva.