ius68
Membru
|
 |
« on: October 16, 2006, 03:25:38 PM » |
|
Pe multe situri de Linux ai posibilitatea de a vota o anume distributie,cineva pune invariabil intrebarea "Care este cea mai buna? ".Nu am vazut niciodata motivele pentru care un utilzator se poate declara fidel unui anumit distro.Acestea exista ,ele pot sa fie subiective sau obiective,poate fii primul Linux pe care ai reusit sa il instalezi pe calculatorul tau sau cel care iti permite sa-ti instalezi usor aplicatiile preferate.Fiecare are propriile criterii de alegere care ii permit sa ajunga la o concluzie.Cred ca ar fii interesant ca fiecare sa isi expuna punctul de vedere.Poate cei nehotarati(cum sunt si eu,de altfel) vor lua mai usor o decizie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabertooth
Veteran

mysql killer
|
 |
« Reply #1 on: October 16, 2006, 05:27:51 PM » |
|
Am ales/aleg/voi alege fedora core pentru ca are in spate un nume greu in lumea linux-ului(Red Hat) care este capabil sa asigure un project management serios si astfel sa aduca un produs de calitate. Faptul ca fedora core este terenul de joaca al RHEL este un motiv in plus sa aleg distro-ul asta. Intotdeauna va avea tehnologii de ultima ora implememntate. Si nu in ultimul rand fedora core il are pe yum, cel care ne face viata mai usoara.
|
|
|
|
|
|
Stercus accidit
|
|
|
|
b3tzi
Membru
Dus cu pluta.
|
 |
« Reply #2 on: October 16, 2006, 05:38:02 PM » |
|
Daca esti nehotarat ar trebui sa incerci distributiile din Top`ul DistroWatch`ului. Si sa iti faci o idee despre principalele distro`uri: Debian, Gentoo, Mandriva, etc. Pe urma ramai cu cea care te satisface cel mai mult.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ius68
Membru
|
 |
« Reply #3 on: October 16, 2006, 06:29:14 PM » |
|
M-am gandit sa spuna fiecare cum a luat o hotarare, fara trimiteri la diverse siteuri.E simplu de spus "care te satiface mai mult".Dar daca maine apare una "mai frumoasa ,cu kernel la zi ,suport multimedia,scriere ntfs" ,cum te hotarasti sa renunti la hoasca batrana si sa o razi de pe fata pamantului (mke2fs -j /dev/hdxx)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oblio
|
 |
« Reply #4 on: October 16, 2006, 07:28:43 PM » |
|
Daca esti nehotarat ar trebui sa incerci distributiile din Top`ul DistroWatch`ului.
Folositi Distrowatch doar ca ajutor, topul lui nu e nici pe departe un top al calitatii  Daca aveti timp, puneti mai multe distributii, si vedeti daca va descurcati cu ele, daca fac ce vreti voi. Distrowatch doar contorizeaza (si incomplet oricum), popularitatea unei distributii. Dacia vinde mai multe masini ca Maybach, si totusi nu cred ca vine cineva si zice ca Maybachul e mai prost decat Dacia 
|
|
|
|
|
|
Distribuţie: ubuntu | Localitate: Bucureşti | Vārstă: 24
Oh! Everything has a point, and if it doesn't, then there's a point to it. Oblio's
|
|
|
|
bigguy82
Membru
|
 |
« Reply #5 on: October 16, 2006, 07:47:17 PM » |
|
Cred ca majoritatea care incearca pentru prima data un Linux, aleg o distributie pe baza unei recomandari facute de un prieten/o cunostinta, apoi cu timpul, dupa ce acumuleaza anumite cunostinte schimba distributia respectiva cu ceva mai bun. Spre exemplu eu am inceput cu Slackware 9, pentru ca asta folosea administratorul de facultate si l-am folosit vreo 3 ani, apoi la recomandarea aceluiasi prieten am trecut pe Gentoo, la care inca nu ma gandesc sa renunt. Are un package management destul de bun, un wiki unde am gasit cam tot ce m-a interesat, fiecare chestie fiind explicata in detaliu, dar are si un minus (care deocamdata nu ma deranjeaza) si anume faptul ca dureaza destul de mult compilarea anumitor pachete.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mapleoin
Admini

mapleoin@jabber.org
|
 |
« Reply #6 on: October 17, 2006, 01:01:42 PM » |
|
sa va zic care sunt criteriile mele actuale (pana acum vreo luna criteriul principal era viteza - aveam calculator slab) . package manager cu multe functii - ma intereseaza sa am hardu la fel de curat inainte si dupa ce am instalat si dezinstalat 3 medii desktop si 4 suite office . accent pe stabilitate si pachete la zi . posibilitatea de a contribui la distributie (in special la impachetat)  . comunitate . groaznic de multe pachete
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kossak
Membru
|
 |
« Reply #7 on: October 17, 2006, 02:18:02 PM » |
|
Fiindca foloesc Linux pe desktop, ma intereseaza urmatoarele chestiuni: - interfata cat mai prietenoasa, ergonomica; aici ma intereseaza mai ales partea legata de fonturi - package manager bun - stabilitate - pachete cat mai noi
|
|
|
|
|
|
Registered Linux user #413244
|
|
|
|
|
robert
|
 |
« Reply #8 on: October 17, 2006, 06:42:49 PM » |
|
Depinde de fiecare; intrebarea este oricum foarte buna. In principiu, antecedentele cu diverse sisteme de operare, rabdarea conteaza foarte mult. Bunaoara, out-of-the-box, doar Kubuntu 6.06/6.10 imi recunoaste un dongle Bluetooth, si asa imi pot lega rapid telefoanele de PC. Altfel, compilare kernel. Adica surse. Bunaoara, cel mai rapid si eficient am instalat un server MPD in Zenwalk. Tot in Zenwalk am instalat si am performanta maxima de la tunerul tv. Fara vreo recompilare. SLED pare de departe cel mai profesional ... insa doar cu suport (adica si update-uri oficiale) doar de 60 zile, si se misca mai cu viteza a doua. Gentoo, ah ... libertate aproape totala. Dar trebuie sa dedici din timpul tau si al "animalului" (licenta  ) acestui sistem de operare. Momentan ma simt apropiat de distributiile derivate din Slackware (Vector, Zenwalk, Baselinux) si ArchLinux. Adica si ceva munca cu nano/vim, dar mai multa rapiditate, precum si posibilitatea unei cunoasteri mai intime intre mine si sistemul de operare. Dar in final, fiecare alege ce vrea ... Numai *****, ******, ***** sa nu fie! mailman
|
|
|
|
|
|
everybody else is doing so why can we
|
|
|
|
G.Ray
Veteran

|
 |
« Reply #9 on: October 17, 2006, 07:28:25 PM » |
|
Distributia preferata la mine e un fork(bine... ca "detine" 80% din BSD,asta-i alta mancare de peste),mai precis FreeBSD.Are de toate,modularitate,documentatie exemplara si destul de rar si probleme pe la porturi.In rest ar fi la categoria linux Ubuntu ca m-am obisnuit cu apt-ul si repourile,are si asta de toate plus c-a evoluat f mult in ultima vreme(ca si alte distro-uri dealtfel).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Johan
Membru
Arcaş
|
 |
« Reply #10 on: October 17, 2006, 08:24:19 PM » |
|
Doar divinitatea mai stie cate distro-uri am incercat. Am ramas fidel Ubuntu .. de ce?
-Pentru ca sunt lenes. -Pentru ca daca nu imi merge ceva, sigur gasesc pe ubuntuforums. -Pentru ca m-am obisnuit cu distro-urile bazate pe debian -Pentru ca imi place
Comentariile sunt de prisos. Nu o sa zic niciodata ca e cel mai bun distro. But it's damn sure in top 3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hydrarulz
Veteran

warning flame-war
|
 |
« Reply #11 on: October 18, 2006, 11:33:09 AM » |
|
@sabertooth te vad si pe forumul asta  oare parasesti linux.ro? oricum ar trebui sa se faca un sticky cu asta pt ca intrebarea este pusa de f multe ori: ce distribuite sa-mi aleg? si sa faca un moderator pe ideea: daca vrei sa ai asta, asta si asta, ar fi bine sa alegi dintre x,y,z
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ultimo
Membru
|
 |
« Reply #12 on: October 18, 2006, 03:00:21 PM » |
|
Eu mi-am ales distributia preferata, in felul urmator: Prima oara cand am lucrat pe linux am lucrat pe un Red Hat versiunea 7... atunci nu aveam habar deloc de linux, sau cu ce se mananca el, ce m-a enervat a fost ca nu mi-a citit mp3-urile...(era acum vreo 4-5 ani parca)...si nestiind de rpm-uri sau alte chestii, internet aveam prin telefon...in fine, am renuntat...apoi dupa o perioada buna de timp am instalat Mandrake 9.2...woow...am zis, si pe el am lucrat o foarte buna perioada de timp, pe el am invatat sa compilez un kernel, recunosc mi-a luat ceva timp pentru ca eu il compilam folosind vesnicele comenzile de compilare instalare, fara sa stiu ca se poate instala si din rpm-uri mai simplu, dar am invatat sa ma joc cu el dupa cum doream eu  , apoi am decis sa merg pe ceva mai greu, asa ca am trecut pe slack 9.1, alta surpriza...sistemul era mai gol, mai super, deoarece il configuram dupa cum doream eu, asa ca pe el am ramas pana la slack 9.2, dupa care am trecut pe gentoo...cand am vazut ce instalare are, m-am inarmat cu cerneala pt imprimanta, si am tiparit manualul lu gentoo, apoi am inceput instalarea, datorita careia am invatat mult mai multe decat credeam, acum ce sa zic...am trecut pe ubuntu, deoarece mi se pare foarte interesant, in afara de faptul ca te lasa sa compilezi totul automat, si are pachetele si dependintele bine puse la punct, dar, te lasa sa le instalezi si manual, pe langa asta, este un bun manual, care te ajuta sa-i inveti si pe altii, sau sa le insufli "microbul" linux. Cam atat am avut de spus...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pittick
Membru
S-au dus sa se duca sa faca un drum.
|
 |
« Reply #13 on: October 19, 2006, 12:55:54 PM » |
|
Prima mea distributie Linux? Red Hat 6. Instalata de mine undeva prin clasa a IX-a, dupa ce am vazut-o si am si auzit-o laudata de catre nasul meu, de altfel fost administrator pe sisteme Unix (old-types). Am instalat-o, m-am jucat prin ea, am orbecait destul de mult. Pe urma, update la 7. Incepusem sa citesc mai multa documentatie si sa o mai si inteleg. Am compilat kernelul cum am dorit, am compilat si KDE 2 (greu!!!). Imi placea ideea de RPM. Pe urma, am incercat Mandrake 8.0. Dragut, dar nu m-a prins. Debian am vrut la un moment dat, dar un prieten (ceva mai mult mai mare ca mine si cu experienta in domeniu) mi-a spus ca daca nu am "tzeava", degeaba. Asa ca am pus Slack 7. L-am iubit pentru ca mi-a permis sa invat "raw-mode" o gramada. M-am prins cum e cu Linux, imi palce foarte mult cum lucrezi cu pachetele, imi place cum e gandit si cum ruleaza. M-am simitit cel mai comod in el si ma simt in continuare. Am incercat si Zewalk. Mi-a placut, dar tot la Slack am ramas (10.2 in momentul de fata). Este exact ce am nevoie. La munca in schimb, a trebuit sa invat sa folosesc Gentoo. De la instalare, pana la multe altele. Bun sistem, bun Portage, bun tot. Dar acasa nu l-as pune. Anyway, APT-ul Debian-ului il prefer peste toate celelalte. Gentoo il recomand tuturor celor ce au idee destul de BUNA despre calculatoare in general (nu install de Windows si drivere) daca vor sa invete direct din instalarea sistemului cum este gandit Linux-ul, cum lucreaza, si MULTE alte chestii tehnice.
|
|
|
|
|
|
|Topit dupa sotie|UNIX system tester|C#, C++, PERL & Python programmer|Swing OS Lead developer|Linux fan|
|
|
|
|
NeuroSys
Membru
|
 |
« Reply #14 on: October 19, 2006, 06:34:26 PM » |
|
Un element important in alegerea unei distributii este dat de asteptarile viitorului utilizator de la sistemul de operare. Alt lucru interesant de urmarit este dat de stilul de utilizator (cam alambicata expresia dar mi-a placut ca suna misto  ) si cand spun asta ma refer la modul in care lucreaza el... consola cu un milion de taburi, sau folosind diverse interfete prietenoase sau de-a dreptul naucitoare. Al treilea element de luat in calcul la o astfel de alegere este, zic eu, gradul de cultura informatica pe care o are personajul principal, viitorul utilizator. Momentan folosesc Slackware pentru ca functioneaza destul de bine pe vechitura mea (k6-II la 400 mhz) insa dupa ce voi schimba calcultorul cel mai probabil voi trece la un os debian or debian based.
|
|
|
|
|
|
<table bgcolor="gray"><tr><td>nothing</td></tr><table>
|
|
|
|
|