Welcome, Guest. Please login or register.
+  Linux Soft Forum
|-+  Īnvaţă» Termeni IT» Dictionar IT
[Picture 161] [Picture 160] [Picture 159]
Username:
Password:

Pages: [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Dictionar IT  (Read 9672 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pittick
Membru
*

S-au dus sa se duca sa faca un drum.

« on: November 23, 2006, 11:33:15 AM »

Veste buna!
Acum doua zile, eram intr-un anticariat din Bucuresti, cautand niste carti de beletristica, SF si ceva legat de Matematici Speciale  wow. Pe langa o editie a cartii "Idiotul" de Dostoievsky, datata de prin anii `30 si alte lucruri gen "Faust", "Timpul dezarticulat" al lui Phil K. Dick, am gasit, zacand pe un raft, langa niste enciclopedii, un Dictionar de Informatica scos de Editura Stiintifica si Enciclopedica. L-am luat imediat. Pretul? 10 000 ROL.  hello crazy  sarcasm . Valoarea? Inestimabila, dupa ce l-am deschis.

Asa ca, fiind in seciunea "Termeni IT", invit pe toti cei ce doresc sa afle ce inseamna un anumit termen (de la simpli, la complecsi), cu toate explicatiile date (spre exemplu, in cazul "calculului lambda", se dau si formulele matematice, pe langa definitii si exemple), sa posteze aici cuvantul pe care doresc sa si-l elucideze, iar eu, intr-o pauza de la servici, sau in cateva minute ce le mai prind libere, voi deschide dictionarul (il tin dupa mine Smiley ) si o sa postez ca raspuns definitia.

Bineinteles, chiar daca nu posteaza nimeni nimic, o sa ma apuc, usor usor, sa mai scriu eu, tot aici, cate un termen, in timpul liber. Dupa data de 28.11, o sa am din nou calc. si acasa si o sa pot termina ce mai am de redactat, inclusiv sa scriu definitii pentru diversi termeni. Mentionez din capul locului ca, in cazul definitiilor de gen "calcul lambda", unde intalnim si diverse formule/ecuatii, o sa atasez cate un document cu toate cele editate.

Astept cereri. Wink hello

|Topit dupa sotie|UNIX system tester|C#, C++, PERL & Python programmer|Swing OS Lead developer|Linux fan|
oblio
Admini
**

« Reply #1 on: November 23, 2006, 11:38:18 AM »

Dacă tot ai propus, vreau eu să aflu de "Calcul lambda" Smiley

Distribuţie: ubuntu | Localitate: Bucureşti | Vārstă: 24

Oh! Everything has a point, and if it doesn't, then there's a point to it.

Oblio's
sabertooth
Veteran
**

mysql killer

« Reply #2 on: November 23, 2006, 03:02:57 PM »

Ce inseamna SAN?

Stercus accidit
Pittick
Membru
*

« Reply #3 on: November 23, 2006, 03:52:51 PM »

SAN = Storage Area Network (Retea de stocare); este o retea dedicata transportului de date in vederea stocarii si returnarii acestora; este o alternativa a stocarii directe pe unitati atasate serverelor sau dispozitivelor de stocare atasate unei retele (NAS - Network Attached Storage); SAN-urile sunt conectate, cel mai adesea, prin canale de fibra optica; un SAN mai poate fi construit folosind tehnologia SCSI; totodata, un alt protocol ce poate fi folosit in cadrul unui SAN este iSCSI (Internet Small Computer Systems Interface) care este o varianta a SCSI, ce incapsuleaza date SCSI in pachete TCP si le trimite pe o retea; alte protocoale: Fibre Channel over TCP/IP (FCIP), Internet Fibre Channel Protocol (iFCP)

PS: in legatura cu calculul LAMBDA! O sa il pun si pe acesta, dar sunt foarte multe formule de scris si trebuie sa le integrez intr-un document frumos. De aceea nu am dat raspunsul imediat.

|Topit dupa sotie|UNIX system tester|C#, C++, PERL & Python programmer|Swing OS Lead developer|Linux fan|
ae
Membru
*

« Reply #4 on: November 24, 2006, 02:12:47 PM »

Pittick, ai putea sa ne dai niste detalii despre dictionarul asta magic? Nu de alta, dar poate mai nimereste vreunul dintre noi printr-un anticariat si trece pe la raftul cu carti tehnice... Smiley

Quis custodiet custodes?
vulcaneanul
Membru
*

« Reply #5 on: November 24, 2006, 03:41:59 PM »

am gasit si eu 2 carti tot Editura Stiintifica si Enciclopedica dar una era din 1975 iar cealalta din 1981.

The best way to make your dreams come true is to wake up.
Intrebari destepte
Pittick
Membru
*

« Reply #6 on: November 24, 2006, 04:58:53 PM »

Pai sunt foarte bune! Uitati-va la terminologie si veti obseva ca s-au pastrat. Fara exagerari. Wink

ae
Membru
*

« Reply #7 on: December 08, 2006, 06:01:29 PM »

Cum as traduce local loopback?

loop e bucla, dar loopback?

Quis custodiet custodes?
Yehppael
Membru
*

« Reply #8 on: December 08, 2006, 06:24:02 PM »

intr-un format mai comfortabil (gen pdf) nu se gaseste? pentru carti sf gasesti pe torenti, de acolo imi iau cartea SF saptamanala recent gasisem 300+ carti SF  ..

/le
am cautat prin dictionarele noastre "online" dar nimic de loopback ...
« Last Edit: December 08, 2006, 06:28:39 PM by Yehppael » Logged
gheorghe
Veteran
**

« Reply #9 on: December 08, 2006, 07:21:28 PM »

Probabil pentru ca nimeni nu s-a obosit sa traduca loopback in romana... Sau alta proba de foc, cum traduci checkbox in romana? :D Ranjeste fasolea Casuta bifabila bivalorica? =))
sabertooth
Veteran
**

mysql killer

« Reply #10 on: December 08, 2006, 07:34:27 PM »

Nu-i obligatoriu sa fie traduse toate cuvintele in limba romana. Am avut ocazia sa citesc o carte de PHP.MySQL tradusa barbar si ma chinuiam sa retraduc in engleza pentru a putea intelege.
Iubesc limba romana, dar nu-s fan Pruteanu si nu este buna nici una dintre extreme.
« Last Edit: December 08, 2006, 07:35:31 PM by sabertooth » Logged

Stercus accidit
vulcaneanul
Membru
*

« Reply #11 on: December 08, 2006, 07:42:43 PM »

este un alias la localhost ,eu credca putem spune asa

Intrebari destepte
gheorghe
Veteran
**

« Reply #12 on: December 08, 2006, 08:27:14 PM »

Dar nici localhost nu e in romana, deci putem sa-i zicem loopback, e mai clar Smiley
Localhost imi sugereaza un termen general, care poate insemna orice ip care e setat pe orice interfata a sistemului atata timp cat prin el accesezi sistemul local.
Loopback este interfata... loopback, prin care poti accesa doar sistemul local.
vulcaneanul
Membru
*

« Reply #13 on: December 08, 2006, 08:31:30 PM »

mie localhost imi sugereaza gazda locala mai usor imi da de inteles decat loopback
fie ca imi zici loopback fie ca localhost eu tot la 127.0.0.1 ma gandesc.

Intrebari destepte
Yehppael
Membru
*

« Reply #14 on: December 08, 2006, 08:44:12 PM »

Daca lumea stie ce inseamna, si cum se foloseste cuvantul respectiv atunci ii zicem neologism si o tinem asa, nu stiu exact definitia unui neologism dar nici nu cred ca se pot folosi traducerile respective pana decide cineva sa-l bage in dictionar ...
Pages: [1] 2 3   Go Up
  Print  

Jump to: