Welcome, Guest. Please login or register.
+  Linux Soft Forum
|-+  Cercetează» Distribuţii» Arch Linux
[Picture 161] [Picture 160] [Picture 159]
Username:
Password:

Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Arch Linux  (Read 5282 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
hydrarulz
Veteran
**

warning flame-war

« on: November 13, 2006, 02:32:50 PM »

de ceva timp m-a atras ideea pe care o prezinta ei pe site "a simple lightweight linux distribution"
si un timp am vrut sa o incerc dar mi-a intrat gentoo in brate din greseala.
a folosit sau foloseste cineva arch?

aramdune
Guest
« Reply #1 on: November 13, 2006, 03:28:08 PM »

Oin l-a folosit (il mai foloseste inca?) mult timp.
Pittick
Membru
*

S-au dus sa se duca sa faca un drum.

« Reply #2 on: November 13, 2006, 04:50:45 PM »

Maine il voi instala intr-un VM si pe acesta, printre farame asa si, voi reveni cu impresii.

|Topit dupa sotie|UNIX system tester|C#, C++, PERL & Python programmer|Swing OS Lead developer|Linux fan|
hydrarulz
Veteran
**

warning flame-war

« Reply #3 on: November 13, 2006, 06:07:05 PM »

mi s-a parut destul de interesanta pagina:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_vs_Others
totusi am renuntat la ideea arch.
raman la fedora si gentoo.

oblio
Admini
**

« Reply #4 on: November 13, 2006, 06:20:26 PM »

Am folosit un pic Arch, totusi Oin cred ca e cel mai in masura sa-ti zica despre el. Ce pot sa zic eu:
- are programe interesante (gasesti multe chestii noi, sau mai ciudatele, pe care alte distributii nu le baga)
- are comunitate foarte interesanta (la fel ca la programe Scoate limba ), si activa, plus acel wiki foarte populat
- mi se pare mai "lejer" decat Debian... cam oricine poate sa faca un pachet pentru el, dar asta are parti bune si parti rele
- pacman este destul de smecher, cred ca e unul dintre cele mai bune package managere
- e destul de lightweight, dar oricum, cam pe orice distributie poti face tweaking si se misca mai repede

Distribuţie: ubuntu | Localitate: Bucureşti | Vārstă: 24

Oh! Everything has a point, and if it doesn't, then there's a point to it.

Oblio's
mapleoin
Admini
**

mapleoin@jabber.org

« Reply #5 on: November 14, 2006, 01:22:25 PM »

Da, e tot ce zice şi incă mai mult, e sistemul de operare perfect!  Il folosesc de mai mult de un an in continuu whack

Faţă de ce a zis oblio mai sunt şi astea:

rolling release system. Asta insemna ca un release este doar un snapshot al repository-urilor stabile (base + current) la un moment dat + un installer. Se poate trece de la un release la altul cu un simplu pacman -Syu. Fara sa schimbi repo-uri in sources.list sau alte chestii.

AUR (descriere detaliată pe wiki) e un repo unde oricine poate să-şi uploadeze un script pentru un pachet, urmand ca un Trusted User sa-l treaca in repo-ul community daca il găseşte destul de util. Scripturile astea sunt extrem de simplu de scris şi de testat (mai au ei nişte progrămele simpatice pentru asta) spre deosebire de Debian şi copiii.

Alt atu foarte important e că există o comunitate uşor de găsit. Ai mailinglist + forum + irc chiar pe sait. Acolo intra devii si toata lumea. Nu e raspandita pe 20+ canale si 20+ mailinglist-uri. Pe forum mi s-a parut cea mai faina atmosfera din toate forumurile pe care am fost.

Alta chestie e ca pachetele sunt optimizate pentru i686, care adauga putina viteza.

Nu are tool-uri grafice. N-o sa gasiti yast-uri control center-uri ale distributiei sau nimic altceva. E foarte la curent cu pachetele. In repo-ul testing apar chiar inainte sa apara pe siturile oficiale, dar cu preţul unei instabilităţi dacă alegi să urmăreşti repo-ul ăsta şi nu stai cuminte pe base+current+community.

Aştept intrebari ca sa nu fac aici un intreg review archlinux...

PS: archerii au cele mai faine desktopuri Scoate limba

hydrarulz
Veteran
**

warning flame-war

« Reply #6 on: November 14, 2006, 02:18:48 PM »

deci ai si desktop...
spui astfel ca-l poti folosi atat pentru server cat si desktop?

si ce inseamna ca pacman este mai bun?
adica mai rapid, nu strica dependente si pachete... in ce fel e mai bun?
mai customizabil...
« Last Edit: November 15, 2006, 01:22:18 PM by hydrarulz » Logged

mapleoin
Admini
**

mapleoin@jabber.org

« Reply #7 on: November 15, 2006, 07:38:54 PM »

Dacă nu v-ati prins, glumeam cu primul paragraf, mai puţin cu faza că il folosesc neintrerupt din august 2005. Io am avut şi server, nu entărpraiz, dar se poate face. Sunt o grămadă de oameni pe forumurile arch care il folosesc aşa. Ca să nu mai vorbesc de toată comunitatea, repo-urile, situl etc. E cel mai usor pentru a invăţa să faci server. Ai in wiki primii paşi pentru o grămadă de servere şi in repo-uri, programele care-ţi trebe, să nu mai vorbesc de sfaturile de pe forum sau de pe freenode

Pacman e puternic inseamnă că pacman e rapid(pe orice calculator mai putin al meu), poate package managerul cel mai KISS-compliant din ce am văzut. Are o grămadă de opţiuni utile: poţi să cauţi un pachet instalat cu pacman -Q|grep pygmy, poţi să scoţi un pachet cu tot cu dependinţe recursiv upwards sau downwards (ca la freebsd). Iar dacă stai pe base+current+community nu ai dependinţe stricate şi chestii din-astea. Alt avantaj arch, pe care l-am mai spus e că toate pachetele sunt intr-un loc şi nu ajungi să iţi trebuiască un pachet de pe cine ştie unde care are probleme cu dependinţe, nu e scris bine, nu e ţinut la zi. Sunt toate intr-un loc, dacă unu e stricat, vine cineva şi-l repară. Hail opensource!

xplo
Membru
*

« Reply #8 on: November 22, 2006, 12:02:07 AM »

Dar parca pe forumul Arch cei mai vechi nu recomandau crearea unui server pe Arch din urmatoarele motive:
1. pachetele sunt mereu cele mai noi si nu au fost testate in privinta bug-urilor/stabilitatii;
2. Arch a fost creat ca un sistem pentru desktop (cu toate ca am citit o parere interesanta a cuiva care spunea ca daca te pricepi intr-adevar-banuiesc ca de la un anumit nivel in sus- nu mai conteaza distributia folosita.)
3. nu au existat solutii enterprise implementate si testate pe Arch.
unixlust
Membru
*

« Reply #9 on: January 21, 2007, 11:15:28 PM »

Am ales Arch pt ca:

1) Nu am rabdare cu Gentoo.
2) E rapid, fiind compilat by default pt i686, fata de majoritatea distro-urilor, compilate pt i386
3) Booteaza iute
3) Are o comunitate cum rar gasesti.
4) E un distro-bleeding edge, cu un rolling release system, ceea ce inseamna ca nu tre sa astept 6 luni la Ubuntu ca sa puna baietii firefox 2.0 in repo-uri sau 2 ani la debian  Plans
5) Am libertatea sa-l fac io cum vreau, din nimic.

E nice, io zic ca merita incercat, dar nu chiar de catre newcomers  Scoate limba

my blog

And on the 8th day, God gave the people Google so that all the problems of the universe could be researched from one central place. And it was good.
xplo
Membru
*

« Reply #10 on: January 22, 2007, 10:29:12 AM »

(...)
E nice, io zic ca merita incercat, dar nu chiar de catre newcomers  Scoate limba

Daca le e greu sa citeasca instructiunile de instalare nici Mandriva nu-si vor pune  Scoate limba
wooptoo
Membru
*

« Reply #11 on: February 24, 2008, 10:08:50 PM »

Si eu am arch de vreo 2 ani. Ce sa zic... i love it, practic a pus capat cautarii distributiei perfecte (pt mine).

steelheart
Membru
*

« Reply #12 on: June 04, 2008, 01:43:01 AM »

2 intrebari :

1)daca e activa distributia pe 2 planuri :
 a)releasuri cat de dese si cat de inovatoare, adica nu aberati gen acuma avem xorg 7.3 - iupi
 b)package manager, daca e updatat frecvent ( asta e cel mai important, daca asta e updatat frecvent punctul a) nu mai e asa de important)

2)daca si-a configurat cineva o conexiune RDS (pppoe) in timpul instalului, si daca se poate un scurt review, gen eu in fisierul X am scris Y si conexiunea merge flawless

When Bush says "Freedom" it means "Conquer".
When Gates says "Freedom" it means "Feedom".
But when Stallman says "Freedom" it means "Freedom".
wonder
Veteran
**

« Reply #13 on: June 04, 2008, 10:40:12 AM »

1)
a) este o distributie rolling and release. release-urile pe care le vezi tu pe site sunt doar snpashot-uri la core iar versiunea se refere la installer.
b) de cele mai multe ori pachetele sunt updatate foarte rapid(cand o noua versiune a unei aplicatii apare userii se duc pe site si il marcheaza out of date). bineinteles  exista si exceptii. dar spre deosebire de alte distributii in archlinux poti sa-ti faci foarte simplu un pachet folosind abs. ca sa updatezi un pachet nu trebuie schimbat in build decat versiune si md5-ul dupa care dai comanda makepkg. pt mai multe detalii de invit pe wiki sau pe canalul nostru de pe freenode.

2) nu stiu. nu am rds
« Last Edit: June 04, 2008, 10:43:31 AM by wonder » Logged

Give what you have. To someone, it may be better than you dare to think.
My blog wonder.rodp.net
mapleoin
Admini
**

mapleoin@jabber.org

« Reply #14 on: June 04, 2008, 01:54:42 PM »

package manageru', nu pachetele - adică pacman - e ținut la zi fiind distribuția pentru care e dezvoltat īn principal. E īncă īn dezvoltare activă și parcă anu' trecut au trecut la 3.x

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: