Welcome, Guest. Please login or register.
+  Linux Soft Forum
|-+  Cercetează» Întrebări de bază» winows refund - banii inapoi pe windows
[Picture 161] [Picture 160] [Picture 159]
Username:
Password:

Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: winows refund - banii inapoi pe windows  (Read 3807 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
mutulica
Membru
*

« on: July 28, 2009, 01:50:22 PM »

Salut,

Vreau sa-mi cumpăr un laptop nou şi (foarte) multe dintre cele cu configuraţia pe care mi-o doresc vin preinstalat cu ms windows, versiunea cea mai des întâlnită este vista (nu că ar face mare diferenţă altă versiune).
     Eu nu am de gând să folosesc sistemul de operare respectiv şi nu-l vreau preinstalat pe maşina mea.
     Ştiu de asemenea că sistemul nu e gratuit şi că dau ceva din buzunar pentru el atunci când cumpăr laptopul.
     Pot să fac ceva să renunţ la windows atunci când cumpăr laptopul?
     Am întrebat vânzătorii dacă pot să-l cumpăr fără sistem de operare şi răspunsul a fost evident,
nu, cu argumentul că „aşa a venit”.
     Nu mi se pare corect să fiu forţat să cumpăr ceva ce nu-mi trebuie odată cu ceva ce-mi trebuie.
     Ştiu că pe alte meleaguri se poate.Ştie cineva cum pot să renunţ la windows în România?

Eugen

mapleoin
Admini
**

mapleoin@jabber.org

« Reply #1 on: July 28, 2009, 01:54:24 PM »

În EULA scrie că dacă nu vrei să-l folosești trebuie să te duci la magazin și să-ți ceri banii înapoi. Deci fă asta.

Poate ai mai mult succes la un magazin mai mare care măcar are un departament de relații cu clienții sau unde ai șansa să se mai fi întâmplat lucrul ăsta.

Să ne ții la curent.
« Last Edit: July 28, 2009, 01:54:38 PM by mapleoin » Logged

gheorghe
Veteran
**

« Reply #2 on: July 28, 2009, 03:11:49 PM »

Nici o sansa.
steelheart
Membru
*

« Reply #3 on: July 28, 2009, 05:53:34 PM »

Eu am avut un toshiba cu vista preinstalat, si mergea super.
Dai o sansa... nu e tot una ca iti instalezi tu un SO sau ca
iti instaleaza producatorul.
Cel putin la mine Vista zbura.

When Bush says "Freedom" it means "Conquer".
When Gates says "Freedom" it means "Feedom".
But when Stallman says "Freedom" it means "Freedom".
romikele
Membru
*

« Reply #4 on: July 28, 2009, 06:12:45 PM »

Cel putin la mine Vista zbura.
Si la mine a zburat... definitiv  Smiley

gheorghe
Veteran
**

« Reply #5 on: July 28, 2009, 06:14:45 PM »

Da, cateodata al producatorului vine preinstalat cu extrem de mult software util, denumit cu duiosie "crapware". Nu prea stiu altele, dar la sony vaio e jale. Stai juma de ora sa instalezi windowsul de pe cd-ul lor si 2 ore sa scoti bullshiturile Smiley Prefer totusi sa-mi pun sistemul de operare singur si sa bag gramada de drivere de la producator.
mapleoin
Admini
**

mapleoin@jabber.org

« Reply #6 on: July 28, 2009, 06:20:50 PM »

Eu mi-am luat thinkpad t500 cu Windows Vista Business și nu avea deloc crapware, pentru că Lenovo e cul. L-am șters în primele 24 de ore și i-am dat key-ul unui prieten.

~Empathy~
Veteran
**

Decadence is Bliss...

« Reply #7 on: July 28, 2009, 06:45:39 PM »

Degeaba ai dat key-ul unui prieten, e key OEM si n-ai voie să-l dai cuiva să-l folosească cu alt hardware Smiley. Tot ilegal e.
« Last Edit: July 28, 2009, 06:45:58 PM by ~Empathy~ » Logged

undergraver
Veteran
**

« Reply #8 on: July 28, 2009, 09:09:42 PM »

Era un articol pe slashdot acum ceva vreme din care rezulta ca-n tari civilizate se poate ... deci la noi cu mult noroc poate reusesti Smiley

Articolul: http://tech.slashdot.org/story/09/07/23/1855211/Amazon-UK-Refunds-Windows-License-Fee-With-Little-Hassle (vezi si related stories)

mutulica
Membru
*

« Reply #9 on: July 28, 2009, 11:21:26 PM »

Am dat un mail la ms Romania si mi-a răspuns cineva destul de repede. Răspunsul a fost ceva de genul:

Producatorii laptopurilor nu sunt obligati de catre Microsoft sa preinstaleze sisteme de operare Windows. Producatorii HP, Dell, etc. iau singuri decizia daca instaleaza sau nu licente de sistem de operare.

Din acest motiv trebuie sa luati legatura cu dansii pentru a vedea in ce masura dansii va pot furniza laptopul respectiv fara sistem de operare Windows.

Microsoft nu va v-a innapoia banii in cazul in care veti achizitiona laptopul cu licenta Windows. Licentele care vin preinstalare pe PC-uri sunt licente de tip OEM care nu au drept de transfer pe alte PC-uri. Din acest motiv o licenta care e preinstalata, nu poate fi refolosita pe alte PC-uri.

După cum bănuiam si eu, trebuie să mă duc la băieţii de le vând. Dar cred că este mai complicată treaba pentru că nu cunosc producător de laptopuri să aibe sedii prin România. Majoritatea au parteneri de la care se aprovizionează cu laptopuri (cel mai mare pe care il ştiu eu este scop, dacă mai ştiti voi alţii). Aşa că laptopul este cam la a treia mână când îl iei de la retailer. Din cauza asta cred că o să fie cam complicat, dar sper eu nu imposibil.

O să mai dau ceva mailuri, că nu mă grăbesc aşa.
~Empathy~
Veteran
**

Decadence is Bliss...

« Reply #10 on: July 28, 2009, 11:36:41 PM »

Sunteți triști.

gheorghe
Veteran
**

« Reply #11 on: July 28, 2009, 11:50:56 PM »

Pai doh, dai mail la microsoft :)) Mor de râs Iti dai seama ca pe ei ii doare in basca. Din punctul de vedere al magazinelor, distribuitorilor si chiar al producatorilor, laptopul tau cu tot ce vine in pachet, inclusiv licenta de windows, este un produs, adica unul singur. Ca tu sa-ti iei banii inapoi ar trebui cumva sa imparti produsul ala in 2 sau mai multe bucati, ceea ce n-o sa se intample. Cel mult poti sa returnezi laptopul asta si sa-ti iei altul care nu vine cu windows preinstalat.

Iti dai seama ca aia care iti raspund la mail sunt niste putoi care nu au nici un cuvint de zis in asta, isi intreaba seful, seful se uita si zice: meh, da-i si tu cu jetul intr-un mod care sa para politicos asa. Sau poate au mai avut cazuri si au o politica in sensul asta, iar cel mai probabil politica aia va fi: schimb, redund sau fuckoff. Gandeste-te ca pe ei i-ar costa toata tevatura asta cu licenta ta de windows in timpul angajatilor mai mult decat isi scot comision pentru lectopul tau.
« Last Edit: July 28, 2009, 11:55:34 PM by gheorghe » Logged
mutulica
Membru
*

« Reply #12 on: July 29, 2009, 05:05:54 PM »

Pai doh, dai mail la microsoft :)) Mor de râs Iti dai seama ca pe ei ii doare in basca. Din punctul de vedere al magazinelor, distribuitorilor si chiar al producatorilor, laptopul tau cu tot ce vine in pachet, inclusiv licenta de windows, este un produs, adica unul singur. Ca tu sa-ti iei banii inapoi ar trebui cumva sa imparti produsul ala in 2 sau mai multe bucati, ceea ce n-o sa se intample. Cel mult poti sa returnezi laptopul asta si sa-ti iei altul care nu vine cu windows preinstalat.

EULA prevede că pot să refuz, dacă nu sunt de acord cu termenii licenței și să înnapoiez produsul și să-mi primesc banii pe el. Din punct de vedere legal, am dreptul să-mi cer banii pe windows. Faptul că aplicarea legii este așa cum este la noi e o problemă diferită.

Dacă legea licențelor se aplică (sau ar trebui) într-un caz, eu să nu multiplic fără voie produsul lor și să-l folosesc fără aprobare, ar trebui să se aplice și în cazul ăsta - să-mi dea banii înapoi.

În condiții normale ar trebui să-mi înapoieze banii. Dacă nu, o să fac tot ce pot să fie așa.
Faptul că există asemenea situații este și vina noastră. Suntem luați de fraieri și ni se bagă chestii pe gât, iar atunci când putem să facem ceva nu luăm atitudine. (atitudine gen: lasă bă' că merge așa, sau asta este).
Știu că este o luptă cu morile de vânt, dar cu puțină susținere și muuultă muncă poate fi câștigată. Eu cel puțin asta sper.
Poate între timp găsesc un model fără windows.
gheorghe
Veteran
**

« Reply #13 on: July 29, 2009, 06:28:00 PM »

Pai da, legal ai dreptul, asa ca angajeaza un avocat si da-i bice, sunt sigur ca pana la urma ajungi la Haga si o sa castigi.
« Last Edit: July 29, 2009, 06:31:36 PM by gheorghe » Logged
mutulica
Membru
*

« Reply #14 on: July 30, 2009, 11:55:11 AM »

Pai da, legal ai dreptul, asa ca angajeaza un avocat si da-i bice, sunt sigur ca pana la urma ajungi la Haga si o sa castigi.

nu-i aşa :D Ranjeste fasolea
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: