mutulica
Membru
|
 |
« on: July 08, 2009, 07:58:24 PM » |
|
Salut, M-am jucat zilele astea cu un laptop toshiba satellite l300 17m (produs pentru romania  ), are procesor dual core si o gramada de rami (3gb). Vroiam sa ma joc un pic cu virtualizare (KVM), asa ca am instalat debian si toate cele, numai ca am observat ca nu are extensia vmx, si ca in bios este dezactivata optiunea . dupa ceva documentare am descoperit ca procesorul cu pricina nu beneficiaza de suport pentru virtualizare. Am instlat totusi un windows in virtualbox si mi-a placut cum se misca. M-am saturat de dual-boot si vreau sa fac trecerea permanent la linux, doar ca nu pot sa renunt definitiv la windows (unele aplicatii nu merg cu wine), de aceea am nevoie de virtualizare si vreau sa mearga bine. Pe mine ma intereseaza urmatoarele: 1. cine si ce experiente a avut cu virtualizarea, eu unul sunt multumit de cum s-a miscat windowz in virtualbox 2. daca stiti ce notebook se gaseste pe la noi care are suport pentru virtualizare si suport bun pentru linux Ar fi interesant de vazut si care e nivelul la care se utilizeaza in romania virtualizarea si care sunt cele mai bune solutii.
|
|
|
|
« Last Edit: July 08, 2009, 08:06:36 PM by mutulica »
|
|
|
|
|
|
gheorghe
Veteran

|
 |
« Reply #1 on: July 09, 2009, 01:09:33 PM » |
|
Pur si simplu cauti procesorul pe internet si vezi daca suporta extensii de virtualizare, preferabil inainte sa cumperi. In orice caz, diferenta de performanta intre un procesor cu chestii de virtualizare si unul fara s-ar putea sa fie neglijabila, cele mai mari bottleneck-uri sunt oricum memoria si I/O, pe laptop mai greu cu virtualizarile in general si din cauza hdd-urilor mai lente.
Ca solutii de virtualizare cred ca singurele viabile momentan pentru uz desktop sunt virtualbox si vmware. Virtualbox e mai light decat vmware, deci pe un sistem cu putin ram ar merge cel mai bine. 3G de ram e cam la limita pentru virtualizare din moment ce nu poti sa-i dai unei masini mai putin de 1 giga si sa te astepti sa mai si faci ceva in ea, deci pe tine te lasa cu sub 2 gb.
Daca ai procesor cu extensii de virtualizare ai putea incerca xen sau kvm dar diferenta de performanta nu cred ca e prea mare si in plus, uneltele de administrare sunt buggy si frustrante.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
steelheart
Membru
|
 |
« Reply #3 on: July 09, 2009, 08:11:26 PM » |
|
amu, depinde ce vrei sa faci cu virtualizarea aia, daca e doar sa ai un windows in masina virtuala si intri pe el cand ai nevoie de yahoo mess... atunci nu prea inteleg de ce iti bati capul. dar daca faci dezvoltare software pe linux (si vrei proiecte organizate pe masini virtuale), sau esti companie de hosting, openvz merge ca uns. M-am documentat un pic mai bine şi am găsit ca seria Turion x2 (pt laptopuri) are suport pt virtualizare hardware, la intel treburile nu sunt asa de simple, sunt mai multe si impartite prin toate familiile
vrei sa zici ca la amd nu e aceasi chestie? si ala e plin de familii etc... same shit ca intel, numa a intel e INTEL.
|
|
|
|
|
|
When Bush says "Freedom" it means "Conquer". When Gates says "Freedom" it means "Feedom". But when Stallman says "Freedom" it means "Freedom".
|
|
|
|
|
Saltwater
|
 |
« Reply #4 on: July 09, 2009, 10:43:53 PM » |
|
AMD nu se trage atata pe cur atunci cand vine vorba de virtualizare spre deosebire de Intel si in principiu sunt in fata lor (vezi cand a bagat AMD-V suport pentru nested page tables spre exemplu si cand a bagat VT-x si de la ce scoruri sunt disponibile), deci da, la AMD nu e aceeasi chestie. Si nu are X0 familii de procesoare pentru notebook-uri, are cateva iar suportul este clar. Spre exemplu eu am notebook ce a trecut de 2 ani jumatate de viata si AM virtualizare pe Turion X2.
PS: in plus, AMD-V se poate sa puna mai putine probleme ca VT-x. Citisem niste chestii de la devii VirtualBox si deciziile proaste in ceea ce priveste VT-x din partea lui Intel.
|
|
|
|
|
|
 Astazi nu am semnatura.
|
|
|
|
gheorghe
Veteran

|
 |
« Reply #5 on: July 09, 2009, 10:48:13 PM » |
|
Da, in general pe amd e mai usor cu extensiile de virtualizare, cam orice banal X2 sau phenom o sa mearga. Cica ar fi fost niste probleme cu xen si unele placi de baza cu unele biosuri, vezi wiki-ul xen pentru un HCL, dar multe dintre probleme probabil ca s-au rezolvat sau multe placi merg dar nu a confirmat nimeni.
|
|
|
|
« Last Edit: July 09, 2009, 10:50:58 PM by gheorghe »
|
|
|
|
|
|
mutulica
Membru
|
 |
« Reply #6 on: July 12, 2009, 06:51:21 AM » |
|
amu, depinde ce vrei sa faci cu virtualizarea aia, daca e doar sa ai un windows in masina virtuala si intri pe el cand ai nevoie de yahoo mess... atunci nu prea inteleg de ce iti bati capul.
dar daca faci dezvoltare software pe linux (si vrei proiecte organizate pe masini virtuale), sau esti companie de hosting, openvz merge ca uns.
nu sunt companie, sunt „doar” utilizator. am nevoie pentru soft ce nu merge pe linux, gen autocad, ms word 2007, pentru care nu sunt nici alternative viabile, si asta nu pt ca folosesc eu softul respectiv. pt mess folosesc pidgin, de care sunt multumit, desi astept cu nerabdare sa se rezolve problemele cu transferul, video, audio si altele. vrei sa zici ca la amd nu e aceasi chestie? si ala e plin de familii etc... same shit ca intel, numa a intel e INTEL.
fan intel sa inteleg  , nu-i nimic, apreciez ambii constructori de procesoare, era vorba doar de disponibilitatea extensiilor pentru virtualizare.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
steelheart
Membru
|
 |
« Reply #7 on: July 12, 2009, 02:38:10 PM » |
|
vrei sa zici ca la amd nu e aceasi chestie? si ala e plin de familii etc... same shit ca intel, numa a intel e INTEL.
fan intel sa inteleg  , nu-i nimic, apreciez ambii constructori de procesoare, era vorba doar de disponibilitatea extensiilor pentru virtualizare. cred ca la sfarsitul lui 2003 amd lanseaza primele procesoare pe 64 de biti. in 2004 eu imi achizitionez un sistem construit de mine cu un astfel de procesor, in perioada aceea amd era the best. dar odata cu intel core 2 duo, Intel a revenit din nou pe pozitia de lider in performante. iar acum 2 zile ma interesam de procesoare pentru servere, pe magazinele online din romania nu prea gasesti procesoare pentru servere de la amd (chiar vroiam un server cu amd), iar seria phenom mi se pare extrem de dubioasa => adica nu merg toate cele 4 core-uri? nici o problema izolam unul si il vindem ca si cum ar avea 3 core-uri. Mie pur si simplu nu imi plac carpelile. Aaa da, despre familii de procesoare, vorbesc cam tot in cunostinta de cauza, pentru ca intr-o perioada eram pus foarte la curent cu familiile de procesoare de la amd, si sunt cateva..., dar asta nu e relevant. Back to virtualizare. Pai ca si user casnic, nu cred ca o sa simnti o foarte mare imbunatatire de performanta utilizand doar o masina virtuala cu windows pe un procesor care suporta virtualizare. Aici de obicei trebuie sa fi mai atent la toolul de virtualizare adica -> Suporta accelerare 3d (parca vmware workstation avea in planuri sa suporte accelerare 3d), pot da mount la usb, etc etc. Dar o treaba e certa, daca vrei KVM atunci ai nevoie de virtualizare pe procesor. iar laptopuri cu amd nu prea sunt pe piata, marea majoritate sunt intel core2duo centrino. Eu merg pe intel, amd inca nu are pe piata un procesor calumea (cum avea prin 2003,2004,2005) care sa bata intel clar.
|
|
|
|
« Last Edit: July 12, 2009, 02:39:17 PM by steelheart »
|
|
When Bush says "Freedom" it means "Conquer". When Gates says "Freedom" it means "Feedom". But when Stallman says "Freedom" it means "Freedom".
|
|
|
|
mutulica
Membru
|
 |
« Reply #8 on: July 12, 2009, 11:01:46 PM » |
|
Back to virtualizare. Pai ca si user casnic, nu cred ca o sa simnti o foarte mare imbunatatire de performanta utilizand doar o masina virtuala cu windows pe un procesor care suporta virtualizare. Aici de obicei trebuie sa fi mai atent la toolul de virtualizare adica -> Suporta accelerare 3d (parca vmware workstation avea in planuri sa suporte accelerare 3d), pot da mount la usb, etc etc. Dar o treaba e certa, daca vrei KVM atunci ai nevoie de virtualizare pe procesor. iar laptopuri cu amd nu prea sunt pe piata, marea majoritate sunt intel core2duo centrino.
Asta este si rostul mesajului meu pe forum, sa aflu (si dupa mine toti cei interesati) din experienta practica a celor care au folosit virtualizarea si daca extensiile aduc avantaje practice (in principiu în cazul in care il folosesc eu, casnic, nu server). Mă interesează şi accelerarea 3d şi accesul la periferice şi medii de stocare. Despre 3d, stiu ca virtualbox suporta asta prin intermediul wine (evident daca suporta si gazda). Alte functionalităţi sunt adăugate prin wirtualbox-additions, post instalare.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
~Empathy~
Veteran

Decadence is Bliss...
|
 |
« Reply #9 on: July 12, 2009, 11:06:19 PM » |
|
Virtualbox nu are nicio treabă cu Wine.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saltwater
|
 |
« Reply #10 on: July 13, 2009, 12:50:18 AM » |
|
nu prea gasesti procesoare pentru servere de la amd (chiar vroiam un server cu amd), iar seria phenom mi se pare extrem de dubioasa => adica nu merg toate cele 4 core-uri? nici o problema izolam unul si il vindem ca si cum ar avea 3 core-uri. Mie pur si simplu nu imi plac carpelile.
Intel Celeron (toate), Intel Pentium Dual Core, Intel Dual Core (cele de notebook), Intel Core 2 Duo E6300 (atat primul cat si cel de acum bazat pe Wolfdale-3M) si E6400 - toate sunt exeple de procesoare cu parti defecte ce au fost vandute cu rating mai mic si eventual tehnologii dezactivate (gen VT-x sau SIMD) - si lista poate continua. De altfel Intel a fost prima companie ce a aplicat tehnica aceasta de chip harvesting (Celeron, 1998) deci iti recomand sa fii mai rezervat cu afirmatiile de acest gen. Intel inca nu are un an de cand si-a scos pe piata primul quad nativ - si pe acela il vinde exclusiv ca high end - inca. Eu merg pe intel, amd inca nu are pe piata un procesor calumea (cum avea prin 2003,2004,2005) care sa bata intel clar.
Ete nu ... pentru cei ce n-au bani de Core i7, Phenom II (atat la dual-core cat mai ales la quad-core) este o alternativa de buget mai buna (a se citi: 'more value for the money'). Spre exemplu un PII X4 940 se plaseaza ca performanta undeva intre Q9400 si Q9550 iar ca pret este sub ambele. Si pentru ca tot ai deschis subiectul, daca tot nu are un procesor calumea pe piata, atunci am vreo doua flotari logice pentru tine: 1) De ce la careva zile dupa lansarea Phenom II X4 9x0 Intel a taiat din preturi la seria Core 2 Quad? 2) De ce a taiat Intel din preturi la seria Core 2 Quad dupa lansarea Phenom II X4 pe AM3?
|
|
|
|
« Last Edit: July 13, 2009, 12:50:39 AM by Saltwater »
|
|
 Astazi nu am semnatura.
|
|
|
|
mutulica
Membru
|
 |
« Reply #11 on: July 13, 2009, 12:56:50 PM » |
|
Virtualbox nu are nicio treabă cu Wine.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NzE0OAA month later that support was extended to include Direct3D acceleration on guest operating systems (well, just Windows operating systems for DirectX) through a modified driver and using part of WINE to translate the Direct3D calls into OpenGL.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mutulica
Membru
|
 |
« Reply #12 on: July 13, 2009, 01:03:52 PM » |
|
nu prea gasesti procesoare pentru servere de la amd (chiar vroiam un server cu amd), iar seria phenom mi se pare extrem de dubioasa => adica nu merg toate cele 4 core-uri? nici o problema izolam unul si il vindem ca si cum ar avea 3 core-uri. Mie pur si simplu nu imi plac carpelile.
Intel Celeron (toate), Intel Pentium Dual Core, Intel Dual Core (cele de notebook), Intel Core 2 Duo E6300 (atat primul cat si cel de acum bazat pe Wolfdale-3M) si E6400 - toate sunt exeple de procesoare cu parti defecte ce au fost vandute cu rating mai mic si eventual tehnologii dezactivate (gen VT-x sau SIMD) - si lista poate continua. De altfel Intel a fost prima companie ce a aplicat tehnica aceasta de chip harvesting (Celeron, 1998) deci iti recomand sa fii mai rezervat cu afirmatiile de acest gen. Intel inca nu are un an de cand si-a scos pe piata primul quad nativ - si pe acela il vinde exclusiv ca high end - inca. Eu merg pe intel, amd inca nu are pe piata un procesor calumea (cum avea prin 2003,2004,2005) care sa bata intel clar.
Ete nu ... pentru cei ce n-au bani de Core i7, Phenom II (atat la dual-core cat mai ales la quad-core) este o alternativa de buget mai buna (a se citi: 'more value for the money'). Spre exemplu un PII X4 940 se plaseaza ca performanta undeva intre Q9400 si Q9550 iar ca pret este sub ambele. Si pentru ca tot ai deschis subiectul, daca tot nu are un procesor calumea pe piata, atunci am vreo doua flotari logice pentru tine: 1) De ce la careva zile dupa lansarea Phenom II X4 9x0 Intel a taiat din preturi la seria Core 2 Quad? 2) De ce a taiat Intel din preturi la seria Core 2 Quad dupa lansarea Phenom II X4 pe AM3? no flames, încetați că nu are nici un sens. e ca la fotbal: „rapidu' X” e mai tare .. nu bă.. „steaua Z” e.. și „rapidu' X” și „steaua Z” fac aranjamente de-i doare în cur de fani, viata lor merge inainte si fanii se dau cap in cap si aung la spitale ca prostii. nu fiti fani din astia. (p.s. nu sunt microbist, am dat un exemplu, puteau sa fie oricare alte două echipe)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gheorghe
Veteran

|
 |
« Reply #13 on: July 13, 2009, 01:15:48 PM » |
|
Dar nu e vorba de steaua sau dinamo, e vorba de niste procesoare, pe care din cand in cand mai dai banii si e bine sa mai stii una-alta ca sa-ti formezi o imagine a situatiei care este.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saltwater
|
 |
« Reply #14 on: July 13, 2009, 01:54:20 PM » |
|
no flames, încetați că nu are nici un sens. e ca la fotbal: „rapidu' X” e mai tare .. nu bă.. „steaua Z” e.. și „rapidu' X” și „steaua Z” fac aranjamente de-i doare în cur de fani, viata lor merge inainte si fanii se dau cap in cap si aung la spitale ca prostii. nu fiti fani din astia. (p.s. nu sunt microbist, am dat un exemplu, puteau sa fie oricare alte două echipe)
Ai vrut sa dai un reply inteligent si a iesit elucubratia de mai sus. Sa iti explic putin: a) am atacat ideea nu omul, nu am dat in cap si nici nu am amenintat cu capete sparte. Aberezi; b) nu este vorba despre performante ce depind de factorul uman cum este in sport, ci de niste chestii masurabile ce in majoritatea cazurilor obtin aceleasi rezultate. Numeste-le fapte concrete cu o oarecare marja ce se poate aproxima printr-o constanta; c) daca tot vrei sa insinuezi ceva, nu sunt fan aka fanatic, tind sa cred ca detin un creier cu mai mult de o dunga ce trece peste. Am avut Intel mai mult decat AMD (inca folosesc un amestec printre masinile pe care lucrez), iar in prezent: 1) m-am decis sa achizitionez dupa metoda, pret/performanta. In prezent verzii stau mai bine. Fapt, nu impresie ca in sport, invata sa traiesti cu asta. 2) este Intel cel mai rapid la high end, dar pentru niste sume obscene, ce desi mi le permit, nu vreau sa le dau. Nu ma avantajeaza faptul ca un procesor este cu 20-40% mai rapid daca platforma cu totul costa cu 60-70% mai mult. Google is your friend; d) in momentul in care se fac afirmatii de genul celor legate de X3, este bine de stiut faptul ca nu doar AMD face mizerii, ci de fapt trend-ul a fost lansat de Chipzilla. Asta tine de istorie, nu de performanta echipelor din chestia jenanta ce unii o numesc campionat national de fotbal.
|
|
|
|
|
|
 Astazi nu am semnatura.
|
|
|
|
|