YMMV.
Păi YMMV. N-am folosit vreodată altceva în afară de Adobe Reader da' nici nu am dat vreodată restart. Oi fi mai special, nu știu.
O implementare comercială nu e inerent mai bună decât una OSS, pentru că:
1) nu toţi cei care scriu OSS sunt amatori - atât ca atitudine, cât şi datorită faptului că sunt plătiţi să scrie acel cod
2) mulţi neaveniţi scriu software comercial, chiar părţi importante ale lui - studenţi, "interni", oameni part-time, oameni full-time care pur şi simplu sunt varză (chiar şi la Microsoft, vezi blogul lui Raymond Chen).
"Ideal" nu există.
1) Bineînțeles că nu toți cei care scriu software OSS sunt amatori, dar majoritatea sunt, și în orice caz, sunt mulți mai mulți decât în cazul software-ului comercial. Nu te gândi la proiecte Open Source de foarte mare importanță și pline de succes, cum ar fi Apache, gândește-te la miile mizerii de aplicații grafice, că parcă despre asta era vorba aici.
2) Sunt sigur că există destui neavizați care scriu software comercial, ba chiar din păcate am fost chiar eu nevoit să lucrez cu destui de mulți dintre ei

. Cu toate astea, in general neavizații din proiecte comerciale serioase nu au așa de multă relevanță pentru că există niște protocoale care specifică cum se fac lucrurile. Mai exact politica extrem de comună în proiectele Open Source în care o ceată de developeri au acces de zeu la repository și fiecare face ce dorește este rar întâlnită la proiectele comerciale mari. În general singurii care pot să aprobe commit-urile din queue în main branch sunt cei de la există release engineering și tot codul trece printr-un proces complex din partea quality assurance. În disciplinele astea 2 nu prea o să vezi ciumpalaci, studenți, interni, oameni part time etc. Sistemul este self-healing, ca să folosesc o metaforă, workflow-ul intern este astfel gândit încât să minimizeze pierderile făcute de incompetenți și să se repare singur în timp. Bineînțeles că există și în Open Source proiecte gândite cu cap, cum ar fi Apache, OpenSolaris etc, dar grosul proiectelor mizere de aplicații grafice nu este deloc așa.
Apoi, Adobe nu prea scoate bani din Reader - singurul scop al Reader-ului e să existe ceva free cu care să poţi vedea tot ce produc Professional & co. Aşa că mă îndoiesc că Reader este prima grijă a lor (calitate, alocare a resurselor, ...).
Dimpotrivă, Adobe Reader ar trebui să fie prima grijă a lor, la fel ca și Flash Player. Succesul PDF constă în faptul că merge pe orice. De asta Adobe Reader e disponibil și pentru Solaris SPARC și pentru AIX și pentru HP-UX și pentru Symbian etc. Ei își pot vinde Adobe Acrobat Professional pe Mac și pe Windows doar pentru că există Adobe Reader pe orice altceva. Și da, le pasă foarte mult de userii Adobe Reader. Recent, versiunea Adobe Reader pentru Solaris era out-of-date. A fost nevoie doar de un mail la Adobe pentru că imediat să apară versiunea updatată pentru Solaris. Și aici vorbim despre ceva folosit de o mână de useri care nici nu dau vreun ban la Adobe. Asta spune foarte mult despre politica pe care o duce Adobe în general, și politica pe care o duce vis-a-vis de Adobe Reader în particular.
In plus sub Linux chiar si cu msttcorefonts instalat (sau echivalent) Adobe Reader randeaza jenibil PDF-urile fara a te apuca sa hack-uiesti aplicatia.
Chiar așa să fie oare? Există mai sus un link către blogul lui
robert (na
link iar) care arată comparativ cum se vede un pdf sub Adobe Reader și cum se vede cu aplicațiile Open Source. Sure, e ușor de ignorat... Probleme cu fonturile pot să vină numai de la serverul X, deci de la Linux-ul ăla fară RELENG și QA care-și permite să distribuie soft defect. Eu personal n-am avut astfel de probleme, poate Linux-ul meu nu era stricat. Anyway, e foarte posibil ca rezultatele să varieze de la distribuție la distribuție, în lumea Linux orice e posibil...
Evident aramdune ca de obicei se hazardeaza in afirmatii punand din obisnuinta Closed > OSS, dar de data aceasta chiar nu are dreptate daca e sa compari un fresh install de Evince (ce vine la pachet cu bubuntu) si chestia de mai sus. Cel putin pe mine ma depaseste motivu' pentru care astia de la Adobe nu pot sa dea o chestie ce pur si simplu merge si sa ma scuteasca de cele 10 minute de munca inutila pentru a repara comportamentul defectuos.
Păi poate că eu cred că in medie Close > OSS (din păcate), dar în cazuri particulare nu aș face o astfel de afirmație. Dimpotrivă, eu mă refeream aici strict la Adobe Reader vs. OSS. Concret, există poza dată de
robert (na
link iar). De ce toată lumea (în afară de mine) o ignoră? Concret, mi se pare aberant cum lumea OSS, în atâția ani de zile nu au fost în stare să facă o implementare conformă PDF, standard complet open și de o complexitate care-l face să pară o fițuică comparativ cu ultimele tipuri de documente Office în format XML. Mi se pare exemplul concret pentru a-mi susține cauza. Fară bani, fară oameni plătiți de cineva, fară chestiuni boring de protocoale, RELENG și QA geniile Open Source nu sunt capabile să face ceva complet, doar hack-uri care în multe cauzuri merg. Păi e aberant în același timp să urlii după standarde Open și în același timp să fii incapabili să le implementezi.
Ăștia de la Adobe mi-au dat mie un produs ce l-am folosit cu rezultate excelente în Windows, Mac OS X, Solaris, Linux (diverse distribuții). Dacă ție nu-ți merge pe Ubuntu, înseamnă probabil că Ubuntu e stricat (nu e de mirare în lumea eterogenă Linux) și ar trebui să faci un bug report la Ubuntu. A, dai stai, că probabil îl faci degaba. Nu așa se rezolvă lucrurile în lumea Linux.
Still, n-am înțeles niciodată de unde ura asta către Adobe Reader. Că e lent, că nu merge pluginul de browser, că se văd fonturile prost etc.
Mie mi-a mers totdeauna instantaneu, pluginul din browser mi-a mers totdeauna (chiar și pe Linux), de văzut documente, n-am avut vreodată vreo problemă (iar mie îmi pasă extrem de mult cum se văd fonturile, vedeți fonts.conf care îl foloseam pe Linux) etc etc etc.
PS:
IRC

:
<razius> mi lene sa citesc
<razius> dar banuiesc ca e ceva gen soft comercial vs oss
<aramdune> Adobe Reader vs. mizerii OSS.
<razius> adobe tot timpul e mai bun
<aramdune> asa zic si eu.
<razius> chiar daca e unpic bloated
<aramdune> astia zic ca suge :).
<razius> readerele de pe linux cam is jeguri
<aramdune> zi asta pe forum :).
<razius> chiar si evince nu prea e grozav
<razius> lene
<razius> da copy paste :)
<aramdune> ok :D.
<razius> evince e light
<razius> dar sa zici ca randaza fonturile mai bine.......

.