Welcome, Guest. Please login or register.
+  Linux Soft Forum
|-+  Īnvaţă» Tips&Tricks» FTP & SSH mount
[Picture 161] [Picture 160] [Picture 159]
Username:
Password:

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: FTP & SSH mount  (Read 2940 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Pittick
Membru
*

S-au dus sa se duca sa faca un drum.

« on: October 31, 2006, 12:39:05 PM »

De multe ori, fie ca administrator, software tester sau, de ce nu, simplu user, ne putem lovi de necesitatea de a opera cu fisiere ce se afla la distanta. Fie ca vrem sa copiem, sa stergem sau sa modificam ceva destul de des pe o masina remote, avem nevoie de o maniera cat mai comoda si flexibila de a face asta. Multi utilizatori ce incep sa prinda experienta afla de comanda "scp" la un moment dat, comanda ce permite copierea unui/unor fisiere locale pe o masina aflata la distanta, intr-o locatie specificata (quick hint: "scp -r /home/pittick/* username@remote_machine:/home/new_pittick/" ; aceasta comanda accepta aceeasi parametri ca si comanda "cp" ; "man scp" pentru detalii). Totusi, ce facem daca dorim sa operam in mod frecvent cu fisiere si directoare aflate pe un server FTP? Sau, de ce nu, pe o masian ce poate fi apelata doar prin intermediu SSH-ului?

Aici intervin niste tool-uri inteligente (mai precis, doua librarii), special create pentru aceste situatii, ce permit montarea locala a locatiilor remote, prin intermediul protocoalelor FTP si SSH. Acestea se numesc "FileSystem in USErspace (FUSE)" si "Linux Userland File System (LUFS)". Suplimentar, a mai aparut CurlFTPFS, un tool bazat pe FUSe si libcurl.

LUFS este obsolete in momentul de fata. Daca va fi cazul, voi discuta si despre acesta, cu alta ocazie.

1)FUSE

a)Instalare:
Trebuie instalat FUSE si modulul SSH pentru acesta (locatii de download: http://fuse.sourceforge.net/ , http://fuse.sourceforge.net/sshfs.html )
b)Incarcarea modulului:
# modprobe fuse
c)Montarea sistemului de fisiere al unui host remote prin intermediul protocolului SSH:
# sshfs [user@]host:[director] mountpoint_local
d)Pentru unmount:
# fusermount -u mountpoint_local

2)CurlFtpFS:
a)Download & install: http://curlftpfs.sourceforge.net/
b)Montare: CurlFtpFS foloseste sintaxa clasica FTP:
# curlftpfs ftp://ftp.linux.ro/ /mnt/misc/ftp
c)Umount:
# umount /mnt/misc/ftp
 Alte optiuni:
    *  User si parola : ftp://user:password@ftp.linux.ro/
    *  Port specific: ftp://ftp.linux.ro:8585

Sunt multi alti parametri disponibili pentru CurlFtpFS. Mai jos, sunt cateva exemple pe care doresc sa le mentionez. Pentru si mai multe informatii, apelati comanda "man curlftpfs" Wink

Alte exemple:
1)Montare in mod FTP active, fara debug:
# curlftpfs -o disable_epsv,user=user:password ftp://host local_mount_point
2)Montare in mod FTP active, cu debug:
# curlftpfs -d -f -o ftpfs_debug,disable_epsv,user=user:password ftp://host local_mount_point
3)Montare in mod FTP active fara EPRT si debug:
# curlftpfs -o disable_epsv,disable_eprt,user=user:password ftp://host local_mount_point
4)Montare in mod FTP active fara EPRT cu debug:
# curlftpfs -d -f -o ftpfs_debug,disable_epsv,disable_eprt,user=user:password ftp://host local_mount_point
5)Montare in FTP passive mode fara debug:
# curlftpfs -o user=user:password ftp://host local_mount_point
6)Montare in FTP passive mode cu debug:
# curlftpfs -d -f -o ftpfs_debug,user=user:password ftp://host local_mount_point

Asadar, iata cum ne putem folosi eficient de aceste doua protocoale pentru a ne satisface nevoile ce tin de manipularea fisierelor la distanta.

Orice intrebari si sugestii legate de acestea sunt binevenite. La fel si adaugirile.

Multa bafta!

|Topit dupa sotie|UNIX system tester|C#, C++, PERL & Python programmer|Swing OS Lead developer|Linux fan|
mudrii
Veteran
**

« Reply #1 on: October 31, 2006, 01:00:57 PM »

Interesant How To-ul Thx

Dar ma gandeam daca tot este nevoie de a monta un system de fisiere remote nu este mai bine de folosit ceva care este creat pt a fi montat la distanta ex; NFS ultima versiune in testing kernel v4.
pghoratiu
Expert

« Reply #2 on: October 31, 2006, 01:34:29 PM »

Am incercat sshfs si nu mi-a placut, prea mare latenta pentru diferite operatii I/O deoarece nu se face caching/buffering.
De exemplu daca vroiam sa edit/save un fisier mai mare cu sshfs eram obligat sa astept transferul fisierului inainte sa pot face alte modificari mad deci e cam inutil pe post de file system share.
« Last Edit: October 31, 2006, 01:35:48 PM by pghoratiu » Logged
Pittick
Membru
*

« Reply #3 on: October 31, 2006, 02:00:03 PM »

De acord cu ambele pareri Wink. Eu am postat acest how-to doar in ideea de a informa pe cei interesati in legatura cu o modalitate rapida de modificare a fisierelor de configurare spre exemplu pe masini aflate la distanta, unde nu este configurat nici un serviciu de genul NFS sau altceva similar. Sub nici o forma nu afirm ca aceasta modalitate ar trebui folosita in mod frecvent pentru lucruri "lumesti", de genul schimb de fisiere intre utilizatori sau altceva. Desi, FTPFS este o chestie buna, chiar si in retea.

Repet, aceste tool-uri m-au ajutat si ma ajuta personal cand vine vorba de anumite teste sau lucrul rapid cu fisiere aflate pe alta masina unde nu este configurat nici un alt tip de sistem de file sharing. Poate sunt de folos si altora.

Bafta! Wink

|Topit dupa sotie|UNIX system tester|C#, C++, PERL & Python programmer|Swing OS Lead developer|Linux fan|
oblio
Admini
**

« Reply #4 on: October 31, 2006, 02:45:45 PM »

A venit la fix. Am nevoie de multe ori sa editez remote, si am incercat pana si cu modulul de editare remote din Vim... dar nu e prea fiabil.
O sa incerc cu FUSE, pare mult mai kosher Smiley

Poate dupa o mica testare ar merge completarea aceasta: http://wiki.thiesen.org/page/Fuseftp pentru articol.
« Last Edit: October 31, 2006, 02:47:57 PM by oblio » Logged

Distribuţie: ubuntu | Localitate: Bucureşti | Vārstă: 24

Oh! Everything has a point, and if it doesn't, then there's a point to it.

Oblio's
Pittick
Membru
*

« Reply #5 on: October 31, 2006, 03:12:00 PM »

Intr-adevar merge aceasta completare Wink Smiley.

gheorghe
Veteran
**

« Reply #6 on: October 31, 2006, 06:33:36 PM »

winscp ce-are? :D Ranjeste fasolea mc, nautilus stiu ca mai avea chestii dastea...
oblio
Admini
**

« Reply #7 on: November 01, 2006, 07:22:56 AM »

Sincer, īntre a monta ceva şi a lucra "ca acasă", şi a sta mereu să copiez ce am făcut, ghici ce prefer Wink
Apoi, mai e şi altă bubă, de versiuni: să zicem că modifici ceva şi uiţi să pui, sau copiezi īn alt folder faţă de cel uzual, şi faci alte modificări. Īn fine, pot să fie complicaţii, dacă nu eşti atent. Aşa scapi de nişte sarcini īn plus, care chiar nu te ajută la nimic... că nu īnveţi nimic nou. Plus că sunt repetitive, şi pe mine m-a īnvăţat mama că orice să repetă se poate scripta Scoate limba

Distribuţie: ubuntu | Localitate: Bucureşti | Vārstă: 24

Oh! Everything has a point, and if it doesn't, then there's a point to it.

Oblio's
mudrii
Veteran
**

« Reply #8 on: November 01, 2006, 07:38:30 AM »

Sincer, între a monta ceva şi a lucra "ca acasă", şi a sta mereu să copiez ce am făcut, ghici ce prefer Wink
Apoi, mai e şi altă bubă, de versiuni: să zicem că modifici ceva şi uiţi să pui, sau copiezi în alt folder faţă de cel uzual, şi faci alte modificări. În fine, pot să fie complicaţii, dacă nu eşti atent. Aşa scapi de nişte sarcini în plus, care chiar nu te ajută la nimic... că nu înveţi nimic nou. Plus că sunt repetitive, şi pe mine m-a învăţat mama că orice să repetă se poate scripta Scoate limba
pt versiuni diferite cred ce e cel mai bine cvn in combinatie cu lftp sau rsync daca e asha ceva pe acolo.
« Last Edit: November 01, 2006, 07:40:34 AM by mudrii » Logged
hydrarulz
Veteran
**

warning flame-war

« Reply #9 on: November 01, 2006, 11:41:57 AM »

eu folosesc mc pt ambele variante, adica si ssh si ftp

Licaon
Membru
*

« Reply #10 on: November 01, 2006, 10:42:26 PM »

partea aiurea cu MC e ca ( din cate vad io) sta intai sa incarce fisieru in memorie... si de multe ori il incarca la o viteza mica rau, nam inteles de ce

oricum mai e si: scp user@server:/cale_catre_fisier ./unde_il_salvez  Wink  ( si viceversa)

gheorghe
Veteran
**

« Reply #11 on: November 01, 2006, 11:27:00 PM »

zsh, are autocomplete la scp :D Ranjeste fasolea
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: