Pentru Linux iti recomand nVIDIA. M-am chinuit cu ATi pana recent si inca nu imi dau seama cum naiba driverele acelea pot fi atat de stricate. Intradevar, placa nu era ultimul "racnet" de HD4xxx. Ca o concluzie, dpdv hardware, poti lua o placa ATi la scor mai mic decat una nVIDIA cu o viteza echivalenta, dar driverele sunt problema. Da, le-am incercat si pe alea OSS.
Placi video cu racire pasiva ce sa ofere performanta decenta pot fi doar 9600GT-urile (Gigabyte si parca ASUS), dar mai bine apelezi la una racita activ cu layout+racire custom. Pe astea pasive risti sa le fierbi la foc mic, chiar si cu o carcasa cu un airflow bun. De OC nici nu poate fi vorba. Un 9600GT standard e ineficienta si galagioasa la racire. Eu am achizitionat prin ianuarie o chestie ce nu se aude de restul chestiilor din sistem (iar masina cu totul face mai putin zgomot in full load decat notebook-ul meu - ce nu e unul galagios). Am scris despre acest aspect
aici. Nu merge implicit asa, dar este unul dintre cele mai bune compromisuri performanta-racire-pret (nu mai cere racire aftermarket, Zalmanul acela face toti banii). Chiar si asa, cu fan modat, cu volt la 1.2 (1.05-1.15 implicit in functie de P-State), GPU 780 (650 standard), Shader la 1850 (1625 standard), memorii la 1000 (900 standard) am vazut un 55 grade in full load dupa vreo doua ore de bagat joc cu multe briz-briz-uri ce abuza de prezenta anumitor tehnologii prezente (si rezolutia mea, bat-o vina).
In rest, cam toti monstrii astia ce necesita doua alimentari suplimentare au racire ce ocupa doua slot-uri, eficienta, dar destul de galagioasa. Fara o racire aftermarket decenta, nu prea poti sa ai liniste si performanta in acelasi timp. In alta ordine de idei, 9800GT este reincarnarea lui 8800GT + cateva instructiuni suplimentare. Foloseste acelasi G92s. A mai fost reincarnat acest GPU si in seria GeForce 200 (nu mai stiu in care), deci poate se gaseste una ce sa nu iti ucida linistea, dar inca n-am cercetat nimic in acest sens din motive concrete. Oricum, ideea este: te coafeaza pe moment? Si daca da, ar duce SC II si crepusculara-i cerinta de sistem? In alta ordine de idei, conteaza mult si rezolutia in care intentionezi sa joci. O chestie bazata pe G92/G92s este suficienta pentru 1280/1024, dar mai sus deja cere 9800GTX/GTX+.
In fine, pentru Starcraft II te sfatuiesc sa mai astepti putin cu placa video. Cel putin eu asta fac acum. Placa video actuala imi hraneste necesitatile curente ce sunt mai mult de testing/video decoding si totusi mai putin de gaming, dar sunt ca si tine in asteptarea SC II. Eventual daca nu joci mare lucru, ai putea astepta si cu un video onboard sau cu o placa video ce sa iti reduca cheltuielile la minim. Ar fi pacat sa o iei de pe acum si sa fi dezamagit la lansarea jocului. Evident, daca pana la lansare bugetul se regenereaza, poti sa iti dai drumul la mana

.
Ca sursa iti recomand o Silver Power SP-SS500 ce la banii ei (~280 RON la garaj) nu poate oferi mai mult o alta sursa. Da stiu ca sunt un pic de Seasonic fanboy, dar odata ce am trecut pe sursele astora, nu mai vreau inapoi. Asta daca nu iti achizitionezi din start o chestie carcasa+sursa. Am in mare aceeasi dilema ca si tine, deci discutii despre actuala mea troaca cu posibilitatea de upgrade la o sursa flamanda gasesti pe
aici.
Am vazut o recomandare de Ninja prin thread. Atat fostul Ninja (Plus Rev B) cat si actualul (v2) se cam intind cu fan-ul peste memorii daca placa de baza este una mai ingramadita. Deci in eventualitatea de a merge pe acesta, studiaza layout-ul MoBo-ului daca ai de gand sa mergi pe memorii cu radiatoare inalte. Ma rog, eu le vad rostul doar pentru cloackeri, si din cate imi pare mie, n-ai moaca de cloacker. Deci ar incape un Ninja 2 si daca vrei liniste apropiata de cea totala, cu un fan de 120 modat la 5V isi face treaba foarte bine. Cu inca doua vent-uri de 120 modate la 5V si o sursa Seasonic/Seasonic-inside o sa ai pace si liniste la propriu.
HDD rapide, pret/performanta excelent: WD AAKS - modelul de 640 gigi. Ceva mai lente, dar mai silentioase, seria Samsung T166 dintre care se recomanda totusi cele cu buffer de 16 si NCQ (au facut si o serie castrata, foarte ieftina, dar nu prea merita).
Memorie cat de multa ... mai ales daca ai de gand sa iti tragi masini virtuale. Eu am de astea cu CAS 5, si voltate la 2.1 le-am dat sa duca un CAS4 (de fapt majoritatea din categoria aceasta cer 2.1V fata de standardul JEDEC ce specifica 1.8V pentru memoriile DDR2). Concluzia: nu merita efortul. DDR3 din start nu merita, decat in cazul Nehalem, dar bugetul nu iti permite, deci iese din discutie.