Welcome, Guest. Please login or register.
+  Linux Soft Forum
|-+  Cercetează» Hardware» New PC
[Picture 161] [Picture 160] [Picture 159]
Username:
Password:

Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: New PC  (Read 2172 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
oblio
Admini
**

« on: March 22, 2009, 07:05:37 PM »

Hello,

Hardware experts :D Ranjeste fasolea

Calculatorul meu actual pare pe moarte, si ma gandesc sa-l schimb. Faza e ca nu prea stiu exact cu ce. Ce vreau de la el:
- multi core, ca de, sunt la moda (procesor maxim 200 euro)
- placa grafica maxim 200 de euro
- cat mai multe integrate (placa de retea, placa de sunet, ...)
- monitor, mouse, tastatura, casti am
Sa poata rula Starcraft 2 sau Diablo 3 Scoate limba

Bugetul... relativ mic, adica maxim 3000 lei.

Any ideas?  dontgetit

Distribuţie: ubuntu | Localitate: Bucureşti | Vârstă: 24

Oh! Everything has a point, and if it doesn't, then there's a point to it.

Oblio's
wooptoo
Membru
*

« Reply #1 on: March 22, 2009, 09:54:22 PM »

Cateva sfaturi:
- Nu te zgarcii la carcasa si sursa pt ca o sa injuri dupa aia (cam 500 lei pt amandoua e "norma")
- Ia-ti HDD si DVD pe SATA (si pune-le pe AHCI)
- Ia memorii cu latente cat mai mici (de ex: 4-4-4-12 la DDR2)
- Silenţiozitatea e mai importanta decat orice performanta. Gandeste-te la ceva de genul: Scythe Ninja si o placa grafica cu racire pasiva (Asus si Gigabyte fac din astea), eventual 1-2 coolere low-RPM de sistem.
- Placa de baza e cea mai importanta componenta.
- Documenteaza-te in legatura cu componentele de pe placa de baza si suportul lor pe Linux.
- Nu-i pune pe altii sa-ti faca configuratia de sistem, documenteaza-te si fati-o dupa placul tau Wink Probabil o sa-ti ia ceva timp, dar o sa inveti cate ceva si satisfactia o sa fie mai mare.

In rest de 3000 lei poti sa-ti iei un calc misto care o sa ruleze lejer SC2 si D3.

~Empathy~
Veteran
**

Decadence is Bliss...

« Reply #2 on: March 22, 2009, 09:56:17 PM »

Latenta la memorie este irelevanta, in rest sustin ce scrie mai sus.

A da, ia HDD-uri serioase, minim 2 HDD-uri în mirror. La banii ăștia îți permiți să-ti iei de 10krpm.
« Last Edit: March 22, 2009, 10:07:44 PM by ~Empathy~ » Logged

N_Calin
Membru
*

« Reply #3 on: March 22, 2009, 10:49:24 PM »

Sa poata rula Starcraft 2 sau Diablo 3 Scoate limba
Unde putem vedea minimum sys req's pt astea?
oblio
Admini
**

« Reply #4 on: March 23, 2009, 09:18:33 AM »

Nu-i pune pe altii sa-ti faca configuratia de sistem, documenteaza-te si fati-o dupa placul tau Wink Probabil o sa-ti ia ceva timp, dar o sa inveti cate ceva si satisfactia o sa fie mai mare.
E al 7-lea calculator: un P1, un Celeron bazat pe P4, un P4, un AMD 64 first gen, un alt AMD 64 first gen, un Intel Core 2 Duo first gen. Primele 3 nu au fost configurate de mine, celelalte da. Aşa că nu e prima oară când fac asta.

Faza cu Linuxul e spinoasă, pentru că placa video aproape din start nu va merge prea bine cu drivere OSS (poate ATI să fie ok, dar nu prea sunt fan ATI).

Placă video cu răcire pasivă sună excelent, totuşi se găsesc plăci decente care să aibă doar radiator?

Chiar, păreri ATI vs Nvidia pentru generaţiile actuale?

N_Calin - faza cu alea era oarecum o glumă, există nişte specificaţii planificate: placă video cu minim Pixel Shader 2.0. În rest nu prea se ştie, presupun totuşi că minim 1GB RAM şi probabil ceva cu vreo 3GHz single core sau ceva mai lent dual core. Blizzard scoate jocuri destul de civilizate din acest punct de vedere.
« Last Edit: March 23, 2009, 09:51:34 AM by oblio » Logged

Oblio's
Saltwater
Veteran
**

Whatever™

« Reply #5 on: March 23, 2009, 11:30:13 AM »

Pentru Linux iti recomand nVIDIA. M-am chinuit cu ATi pana recent si inca nu imi dau seama cum naiba driverele acelea pot fi atat de stricate. Intradevar, placa nu era ultimul "racnet" de HD4xxx. Ca o concluzie, dpdv hardware, poti lua o placa ATi la scor mai mic decat una nVIDIA cu o viteza echivalenta, dar driverele sunt problema. Da, le-am incercat si pe alea OSS.

Placi video cu racire pasiva ce sa ofere performanta decenta pot fi doar 9600GT-urile (Gigabyte si parca ASUS), dar mai bine apelezi la una racita activ cu layout+racire custom. Pe astea pasive risti sa le fierbi la foc mic, chiar si cu o carcasa cu un airflow bun. De OC nici nu poate fi vorba. Un 9600GT standard e ineficienta si galagioasa la racire. Eu am achizitionat prin ianuarie o chestie ce nu se aude de restul chestiilor din sistem (iar masina cu totul face mai putin zgomot in full load decat notebook-ul meu - ce nu e unul galagios). Am scris despre acest aspect aici. Nu merge implicit asa, dar este unul dintre cele mai bune compromisuri performanta-racire-pret (nu mai cere racire aftermarket, Zalmanul acela face toti banii). Chiar si asa, cu fan modat, cu volt la 1.2 (1.05-1.15 implicit in functie de P-State), GPU 780 (650 standard), Shader la 1850 (1625 standard), memorii la 1000 (900 standard) am vazut un 55 grade in full load dupa vreo doua ore de bagat joc cu multe briz-briz-uri ce abuza de prezenta anumitor tehnologii prezente (si rezolutia mea, bat-o vina).

In rest, cam toti monstrii astia ce necesita doua alimentari suplimentare au racire ce ocupa doua slot-uri, eficienta, dar destul de galagioasa. Fara o racire aftermarket decenta, nu prea poti sa ai liniste si performanta in acelasi timp. In alta ordine de idei, 9800GT este reincarnarea lui 8800GT + cateva instructiuni suplimentare. Foloseste acelasi G92s. A mai fost reincarnat acest GPU si in seria GeForce 200 (nu mai stiu in care), deci poate se gaseste una ce sa nu iti ucida linistea, dar inca n-am cercetat nimic in acest sens din motive concrete. Oricum, ideea este: te coafeaza pe moment? Si daca da, ar duce SC II si crepusculara-i cerinta de sistem? In alta ordine de idei, conteaza mult si rezolutia in care intentionezi sa joci. O chestie bazata pe G92/G92s este suficienta pentru 1280/1024, dar mai sus deja cere 9800GTX/GTX+.

In fine, pentru Starcraft II te sfatuiesc sa mai astepti putin cu placa video. Cel putin eu asta fac acum. Placa video actuala imi hraneste necesitatile curente ce sunt mai mult de testing/video decoding si totusi mai putin de gaming, dar sunt ca si tine in asteptarea SC II. Eventual daca nu joci mare lucru, ai putea astepta si cu un video onboard sau cu o placa video ce sa iti reduca cheltuielile la minim. Ar fi pacat sa o iei de pe acum si sa fi dezamagit la lansarea jocului. Evident, daca pana la lansare bugetul se regenereaza, poti sa iti dai drumul la mana :D Ranjeste fasolea.

Ca sursa iti recomand o Silver Power SP-SS500 ce la banii ei (~280 RON la garaj) nu poate oferi mai mult o alta sursa. Da stiu ca sunt un pic de Seasonic fanboy, dar odata ce am trecut pe sursele astora, nu mai vreau inapoi. Asta daca nu iti achizitionezi din start o chestie carcasa+sursa. Am in mare aceeasi dilema ca si tine, deci discutii despre actuala mea troaca cu posibilitatea de upgrade la o sursa flamanda gasesti pe aici.

Am vazut o recomandare de Ninja prin thread. Atat fostul Ninja (Plus Rev B) cat si actualul (v2) se cam intind cu fan-ul peste memorii daca placa de baza este una mai ingramadita. Deci in eventualitatea de a merge pe acesta, studiaza layout-ul MoBo-ului daca ai de gand sa mergi pe memorii cu radiatoare inalte. Ma rog, eu le vad rostul doar pentru cloackeri, si din cate imi pare mie, n-ai moaca de cloacker. Deci ar incape un Ninja 2 si daca vrei liniste apropiata de cea totala, cu un fan de 120 modat la 5V isi face treaba foarte bine. Cu inca doua vent-uri de 120 modate la 5V si o sursa Seasonic/Seasonic-inside o sa ai pace si liniste la propriu.

HDD rapide, pret/performanta excelent: WD AAKS - modelul de 640 gigi. Ceva mai lente, dar mai silentioase, seria Samsung T166 dintre care se recomanda totusi cele cu buffer de 16 si NCQ (au facut si o serie castrata, foarte ieftina, dar nu prea merita).

Memorie cat de multa ... mai ales daca ai de gand sa iti tragi masini virtuale. Eu am de astea cu CAS 5, si voltate la 2.1 le-am dat sa duca un CAS4 (de fapt majoritatea din categoria aceasta cer 2.1V fata de standardul JEDEC ce specifica 1.8V pentru memoriile DDR2). Concluzia: nu merita efortul. DDR3 din start nu merita, decat in cazul Nehalem, dar bugetul nu iti permite, deci iese din discutie.

Astazi nu am semnatura.
oblio
Admini
**

« Reply #6 on: March 23, 2009, 02:43:22 PM »

Am uitat nişte factori, îi adaug acum, cât e încă devreme:
- nu sunt overclocker
- nu sunt gamer "high end" - adică nu voi juca FPS-uri de ultimă generaţie care necesită super sisteme
- nu suport ideea de configuraţii "hard core gaming" - de exemplu 2 plăci video în SLI, sau plăci care ocupă 2 sloturi (oribil Sad )
- nu vreau ceva fenomenal de silenţios, dar precedentul sistem m-a enervat (cine a avut P4 cu cooler + ventilator default cred că ştie ce zic Smiley )
- faptul că mi s-a buşit sistemul mă presează puţin, dar s-ar putea să iau ceva cu placă video integrată ca să nu mă grăbesc cu placa video

Decât ultra memorii ce costă 100+ lei mai mult faţă de nişte memorii decente, prefer să iau un HDD mai bun. Să nu uităm că o accesare cu 10% mai rapidă a datelor de pe HDD face cât memorie mai rapidă cu 1000% (sau similar Smiley ).

ATI ştiu că a început să scoată specificaţii şi drivere OSS, mă gândeam că s-a mai schimbat ceva...
« Last Edit: March 23, 2009, 02:44:07 PM by oblio » Logged

Oblio's
Saltwater
Veteran
**

Whatever™

« Reply #7 on: March 23, 2009, 03:49:08 PM »

Poate cu seriile HD3xxx si HD4xxx sa se miste mai bine driverele ATi. Pe mine cu un X1900XTX m-au umplut de draci incepand cu blocari aleatoare si terminand cu limitarile din DRI ce inseamna ca nu poti avea Compiz si un joc in acelasi timp - flicker, sau Compiz si un video folosind Xv - acelasi flicker enervant. In plus, in prezent nVIDIA a inceput destul de serios lucrul la VDPAU, deci daca vrei sa vezi un H.264 accelerat de placa video, o poti face. In principiu este suficient de stabil, pune probleme doar la anumite fisiere video ce pur si simplu nu ii plac si crapa mplayer. Cat despre raciri ... chiar daca nu ocupa fizic doua sloturi, o placa poate sa aiba o racire ceva mai mare si oricum in interior sa ocupe si al doilea slot, blocand accesul la un PCI sau PCI Express daca MoBo-ul nu a fost prevazuta din fabricatie cu spatiu suplimentar intre slotul video si cele de dedesubt. Chiar si unele placi video mainstream au design dual-slot, deci nu le-as incadra la "hardcore gaming". Nu ne-ai comunicat rezolutia monitorului. Este totusi concludenta. Un 9800GTX+ pe un monitor de 17-19 in 1280x1024 este overkill in majoritatea cazurilor (abia de la 1600x1200 sau 1680x1050 isi arata muschiul), chiar daca au inceput sa apara implementari de 9800GTX+ pe la ~550RON.

Nu te-am intrebat daca te uiti la materiale video codate H.264, dar e bine de stiut.

PS: 4GiB de RAM decent DDR2 PC6400 este ~190RON, deci nu e mare gaura in buget. Mai raman 2800 pentru restul configului ... asta daca nu cumva te tenteaza 8GiB RAM.

Astazi nu am semnatura.
romikele
Membru
*

« Reply #8 on: March 23, 2009, 03:49:51 PM »

Eu am "ochit" aceasta placa de baza cu aceste memorii si o placa video Gigabyte-nVidia-GeForce-9600GT cu un E8400 face openSuSe sa zboare.
« Last Edit: March 23, 2009, 04:01:19 PM by romikele » Logged

oblio
Admini
**

« Reply #9 on: March 23, 2009, 05:29:45 PM »

Monitorul e acesta. Deci rezoluţia va fi 1280x1024.

Ţinând cont că sunt mulţumit de el şi mai are 3 ani garanţie, îi prevăd viaţă lungă (dacă nu păţeşte ceva Smiley ).

Oblio's
romikele
Membru
*

« Reply #10 on: March 23, 2009, 08:25:51 PM »

De foarte putin timp am achizitionat acest monitor
Acum pot sa va vad mai bine... Smiley

~Empathy~
Veteran
**

Decadence is Bliss...

« Reply #11 on: March 23, 2009, 10:09:00 PM »

Decât ultra memorii ce costă 100+ lei mai mult faţă de nişte memorii decente, prefer să iau un HDD mai bun. Să nu uităm că o accesare cu 10% mai rapidă a datelor de pe HDD face cât memorie mai rapidă cu 1000% (sau similar Smiley ).
Asta este foarte adevărat. De asta am recomandat HDD-uri de 10krpm. Și neaparat mirror, nu mai știu cum e viața fară redundanță :D Ranjeste fasolea. Bineînțeles, am învățat chestia asta the hard way Sad.

Nu te-am intrebat daca te uiti la materiale video codate H.264, dar e bine de stiut.
De ce? Orice CPU modern decodează 1080p fară probleme, voiai sa îi recomanzi placă video cu accelerare hardware pentru decodare H.264?
« Last Edit: March 23, 2009, 10:09:16 PM by ~Empathy~ » Logged

gheorghe
Veteran
**

« Reply #12 on: March 23, 2009, 10:48:57 PM »

Dar raidul software iti cam strica performanta.
~Empathy~
Veteran
**

Decadence is Bliss...

« Reply #13 on: March 23, 2009, 11:12:44 PM »

Raid-ul software are o performanța mai mică decât RAID-ul hardware, dar pana la "a strica performanța" mai e mult. Performanța e mai mare decât fără RAID oricum.

Dacă mai bagi un controller pentru HDD adițional atunci chiar că nu exista nici un fel de diferență de performanța între RAID software și hardware.

Saltwater
Veteran
**

Whatever™

« Reply #14 on: March 24, 2009, 01:31:47 PM »

De ce? Orice CPU modern decodează 1080p fară probleme, voiai sa îi recomanzi placă video cu accelerare hardware pentru decodare H.264?
Placa video nu doar ca umileste CPU-ul pe partea de decodare, mai stie sa ii faca si post-processing bazat pe sharere, chestie ce prin decodare software i-ar da somn la CPU. Calitatea imaginii si paleta de culori este superioara atunci cand pune umarul un GPU decent si se activeaza acele filtre. Eventual o sa fac niste screnshots ca sa vezi cum arata scene din acelasi film cu sau fara shaders.

Un articol despre acest aspect: http://www.guru3d.com/article/accelerate-x264-1080p-movies-over-the-gpu-guide/

PS: componenta MPC HC se poate importa in orice player ce stie acest aspect. Spre exemplu eu folosesc The KMPlayer, si sunetul il scot prin Kernel Streaming. Va urma un articol de-al subsemnatului ce trateaza acest aspect.

Astazi nu am semnatura.
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: