Welcome, Guest. Please login or register.
+  Linux Soft Forum
|-+  Află» Gazetă» La FOSDEM
[Picture 161] [Picture 160] [Picture 159]
Username:
Password:

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: La FOSDEM  (Read 1417 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rs
Veteran
**

« on: February 18, 2009, 01:53:07 AM »

Preluat de pe rosdev google groups

Buna tuturor,

weekendul trecut a fost FOSDEM 2009 la Bruxelles. Deja o traditie, acest eveniment a reunit anul acesta aproximativ 5000 de developeri. Facultatea Libera din Bruxelles "a fost luata cu asalt" de dezvoltatorii
de cod sursa din Europa, dar nu numai. Au fost prezenti si reprezentanti de peste ocean (Mozilla, Google Summer of Code etc).

Pentru cei care nu au reusit sa ajunga, voi povesti in cateva randuri ce s-a intamplat anul acesta.  Au fost foarte multe proiecte, de la proiecte consacrate, la foarte tinere. Aproape toate amfiteatrele universitatii au fost ocupate. Holurile au fost pline pana la refuz de standurile de prezentare ale proiectelor de unde puteai sa iti achizitionezi tricouri cu proiectul preferat, carti, stickere, insigne etc. Totul a fost organizat pana in cel mai mic detaliu: de la sandwiches si cartofi prajiti pana la un tur organizat al orasului pentru prietenele/prietenii/sotiile/sotii ce insoteau participantii la Fosdem si care altfel probabil s-ar fi plictisit in timpul zilei.

Am avut o surpriza placuta sa descopar un nou nume romanesc - Ana Luca - intre speakeri, astfel ca am mers sa ascult prezentarea si am descoperit un grup de tineri din Iasi care au reprezentat proiectul XWIKI
http://www.xwiki.org.

La standul OpenOffice, am aflat ca exista echipa de localizare pentru limba romana. Incurajator!

Interesante au fost prezentarile de la MySQL, o zi intreaga despre clustering, high availability si tutorial despre cum se pot folosii partitiile - concept introdus in ultima versiune MySQL.

Am reusit sa ajung si la prezentarea Thunderbird. Dupa ce au transformat Firefox  intr-un succes, am aflat ca se va pune mare accent pe imbunatatirea Thunderbird pentru a contracara impunerea tot mai mare a
siteurile de socializare si motoarelor de email hostate care pe langa multe avantaje, vin de asemenea cu o serie de dezavantaje pentru utilizatori. Multi si-au exprimat nemultumirea ca actiunile lor au fost
gresit intelese de Facebook precum spam, ceea ce a detereminat l-a stergerea contului si pierderea tuturor datelor fara drept de apel.

Cum eu insami sunt developer open source in cadrul  proiectului Kamailio (fost OpenSER, redenumit anul trecut din motive de marca inregistrata deja de o companie americana --- se intampla si in open source Smiley ), am mers la Bruxelles si pentru a 4-a "editie" (dupa Barcelona, Viena, Berlin) a unui eveniment organizat de proiectul Kamailio, si anume o intalnire de socializare intre developerii/userii Kamailio din Europa.
Cateva poze sunt deja pe pagina proiectului  http://www.kamailio.org/events/2009-FOSDEM/FOSDEM2009-Album/

In incheiere pot spune ca open source atrage din ce in ce mai multi oameni. De ce sa folosesti solutii comerciale cand poti obtine acelasi rezultat cu un produs cu licenta GPL sau variante ? Administratia
publica din Viena foloseste Linux. Probabil si pentru ca astazi exista foarte multi administratori pentru aceasta platforma care pot oferi servicii de consultanta sau poti fi angajati directi, Linux ofera o
stabilitate sporita pentru un sistem de operare si foarte important - nu costa nimic! Exemplele pot continua cu OpenOffice, Firefox, Thunderbird - doar cateva din aplicatiile de utilizare larga pe care multi dintre
noi le cunosc.

Ma bucur ca am putut participa la Fosdem, un eveniment deosebit pentru dezvoltatorii de open source. Pentru cei care nu au putut sau nu au aflat inca de Fosdem, mai exista sansa sa participe anul acesta la
ROSDEV 2009 - data si locul urmeaza sa fie stabilite in curand. Ca si editiile anterioare, va avea loc in intervalul: sfarsitul lui martie - inceputul lui aprilie. Voluntarii sunt bineveniti. Orice idee este
apreciata si in masura posibilitatilor pusa in practica!

Numai bine,
Ramona Modroiu
« Last Edit: February 18, 2009, 02:17:47 AM by rs » Logged

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: