ain_MS
Membru
|
 |
« on: September 06, 2008, 04:15:03 PM » |
|
Pe calculatorul meu ruleaza KUBUNTU--sunt multumit, imi place desi am "ceva problemute",cu el; voi invata mai multe pe parcurs, sau voi solicita ajutor. Dar nu despre asta este vorba: un vecin de-al meu si-a instalat pe un laptop de serviciu KIWI LINUX; este multumit de el dar isi schimba locul de munca si trebuie sa il predea cu WINDOWS-ul pe el. A reincercat sa il instaleze dar surpriza--nu recunoaste discul C: Ce se poate face? Am citit si incercat impreuna si celelalte sugesti de pe forum dar...nu reusim!!! Ne puteti spune o varianta viabila? Speram sa nu creem dispute, dar daca este vreo solutie, daca ne recomandati vreun "veteran" cu care sa putem lua legatura, va rugam sa ne ajutati!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mapleoin
Admini

mapleoin@jabber.org
|
 |
« Reply #1 on: September 06, 2008, 07:08:31 PM » |
|
mai ai liveCD-ul de kiwi? poți īncerca să formatezi (ștergi) cu el (probabil folosind gparted) partițiile și apoi va vedea windowsul hardul ca neformatat...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gheorghe
Veteran

|
 |
« Reply #2 on: September 06, 2008, 07:37:24 PM » |
|
Cel mai probabil nu are drivere pentru controlerul sata. Tre sa iei ori o discheta cu driver de pe situl producatorului si sa faci rost de un floppy pe usb daca nu are, sau are o setare in bios la sata mod de compatibilitate cu ide sau ceva. De asemenea, laptopul probabil avea o partitie de service, care continea windows si toate driverele si softul de la producator pe care poate a sters-o, ceea ce poate fi naspa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ain_MS
Membru
|
 |
« Reply #3 on: September 06, 2008, 09:50:14 PM » |
|
Daca intram in BIOS, in MAIN sunt urmatoarele optiuni la DRIVE0 -> TYPE: VARIANTA 1: [AUTO] (sub care apare scris: LBA Format); VARIANTA 2: [NONE]?! Unde sa cautam ceea ce s-a scris -- SATA, IDE?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gheorghe
Veteran

|
 |
« Reply #4 on: September 06, 2008, 09:53:44 PM » |
|
Nu stiu exact, vorbesc din auzite, incercati sa va uitati pe situl producatorului, sa vedeti daca gasiti o imagine de discheta cu drivere.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ain_MS
Membru
|
 |
« Reply #5 on: September 06, 2008, 10:17:19 PM » |
|
Sa nu fie luata ca si o ironie: nu suntem ironici; mai mult, am fost incantati de linux (indiferent cum se numeste), de comunitatea pe care am gasit-o si ramanem fani linux, doar ca vrem sa scapam de ...achizitionarea unui laptop folosit de n persoane si pe care s-a instalat produsul romanesc kiwi linux! (suntem curiosi daca acei care au facut si au lansat (cu succes--aceasta distributie ne citesc si ne pot oferi o sugestie?!)
Iti multumim pentru sfat, dar nu stim ce sa facem cu driverele mai ales ca laptopul are un CD cu drivere....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
romikele
Membru
|
 |
« Reply #6 on: September 06, 2008, 11:01:43 PM » |
|
De mare ajutor ar fi sa ne spui modelul exact de laptop. Am fost pus de nenumarate ori in situatii similare, doar ca a urmat o instalare dual-boot, windows urmat de linux. Niciodata nu am intampinar astfel de probleme, pe modele HP, ACER, DELL. Daca acel Kiwi nu mai e functional, sugerez sa ardeti pe un cd imaginea lui Nimblex, care este un mic dar excelent live cd,. Dupa boot-area de pe acesta, selectare Menu>Sistem>GParted (cum s-a sugerat mai sus...), stergerea tuturor partitiilor existente si apoi formatare FAT32 (nu poate ntfs, se va formata ulterior la instalarea windowsului)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ain_MS
Membru
|
 |
« Reply #7 on: September 06, 2008, 11:33:58 PM » |
|
Imi cer mii de scuze pentru omisiune: laptopul este marca FUJITSU SIEMENS, LIFEBOOK C SERIES. Va rog sa incercati sa intelegeti ca sunt in cautarea unei variante, cea mai usoara si rapida sa il ajut sa scape de o cheltuiala inutila numita laptop re, re, re-utilizat cu Win... Mi-e teama ca si daca as incerca si cu formatarea cu un LiveCd linux nu stiu daca ar fi vreo sansa sau doar voi/vom avea mai multa experienta?! (propozitia este retorica!!!)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gheorghe
Veteran

|
 |
« Reply #8 on: September 06, 2008, 11:51:28 PM » |
|
Care model de C series, mai exact?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ain_MS
Membru
|
 |
« Reply #9 on: September 07, 2008, 12:16:35 AM » |
|
Model: C1410
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ain_MS
Membru
|
 |
« Reply #10 on: September 07, 2008, 12:18:01 AM » |
|
Mai mult: Model C1410 BT
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gheorghe
Veteran

|
 |
« Reply #11 on: September 07, 2008, 12:46:26 AM » |
|
Ok, pentru cascadoria asta, iti va trebui un floppy drive, daca laptopul nu are unul, trebuie sa faci rost de un floppy pe usb. Te duci pe situl fujitsu aici: http://support.fujitsu-siemens.com/com/support/downloads.html Selectezi modelul laptopului, windows xp, drivere sata, si donwloadezi Intel Matrix Storage Manager SATA RAID F6 driverdisk 32 Bit Kit 8476. Pui acel fisier pe un calculator cu windows, rulezi executabilul si iti va crea un floppy cu driver. Rulezi instalarea windows pe laptop, si cand iti zice sa apesi F6 (parca F6, nu sunt sigur) ca sa incarci un driver disk, apesi f6 si bagi floppy-ul. Acum ar trebui sa-ti vada hdd-ul si partitiile de linux. Daca nu ai floppy drive, incearca asa: http://news.softpedia.com/news/Install-Windows-XP-On-SATA-Without-a-Floppy-F6-47807.shtmlP.S. incearca sa mai cauti prin bios setari pentru sata. Ar trebui sa schimbi modul sata de la AHCI la ATA, daca nu gasesti optiunea asta prin bios insemna ca nu o are si ca nu ai ce-i face, decat sa bagi driverul.
|
|
|
|
« Last Edit: September 07, 2008, 12:50:46 AM by gheorghe »
|
|
|
|
|
|
ain_MS
Membru
|
 |
« Reply #12 on: September 07, 2008, 01:42:26 AM » |
|
Cu un LiveCd am facut 2 partitii de 10 GB: 1-NTFS; 2--nealocata; Acelasi rezultat:nu sunt recunoscute! Voi incerca la lumina zilei varianta expusa! Multumesc!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wonder
|
 |
« Reply #13 on: September 07, 2008, 11:18:05 AM » |
|
baga driverul pt controller in cd-ul de instalare xp folosind nlite. e un tutorial pe site-ul lor, fiind foarte usor de folosit. singurul lucru e sa ai un cd gol. trebuie neaparat sa fie windows xp? cu vista daca ai incerca ai mari sansa sa-ti recunoasca hardul fara niciun fel de artificiu
|
|
|
|
« Last Edit: September 07, 2008, 11:18:41 AM by wonder »
|
|
Give what you have. To someone, it may be better than you dare to think. My blog wonder.rodp.net
|
|
|
|
ain_MS
Membru
|
 |
« Reply #14 on: September 09, 2008, 12:40:58 AM » |
|
Multumim tuturor celor care ne-au ajutat chiar si cu un sfat: am reusit! Poate ca va intrebati cum?! Am reusit si am formatat HDD-ul si am instalat sub DOS, fara drivere... Dar am "umblat" putin si prin BIOS asa cum s-a sugerat... Functioneaza! Trebuia sa fie Windows XP intrucat asa l-a primit si asa i-au cerut... Oricum Vista pe 32 la 512 nu stiu cum ar fi mers... Oricum ramanem in continuare fani LINUX si ne-ar place sa ne intalnim si personal cu veterani in LINUX de la care sa mai invatam ... Inca o data MULTUMIM acelora care au avut curajul sa incerce sa ne ajute si care au inteles corect problema avuta!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|