Acum pentru cei care vor sa foloseasca mai mult yum decat yumex trec printr-o mica descriere a comenzilor mai importante:
1) install
Cand vrei sa instalezi un pachet nou folosesti:
yum install {pachet}El ce face? Cauta dependentele care mai trebuie instalate si pe urma face o lista a lor si o suma de cat trebuie downloadat si te intreaba daca totul este ok
Trebuie sa dai un y [enter] daca esti de acord.
Dupa care el incepe sa downloadeze pachetele. Te intreaba daca esti de acord cu instalarea pachetelor. Vei raspunde probabil tot cu y [enter]
Din cauza acestor confirmari suplimentare pe care trebuie sa le dau eu prefer:
yum -y install {pachet}Acum nu mai intreaba nimic, presupune ca raspund cu y la toate intrebarile pe care mi le poate pune.
2) remove
Comanda este sub forma:
yum remove {pachet}El acum calculeaza in functie de dependentele pachetului pe care vrei sa-l elimini ce pachete vor fi de nefolosit. adica daca eu scot serverul X, nu voi
mai putea folosi nici xterm (terminalul pt serverul x).
Iar cere confirmari de la tine.
IMPORTANT!nu folosi
yum -y remove {pachet}decat daca stii ce faci. uneori poate scoate pachete care te cam lasa in fundul gol. asa ca aici e preferabil sa nu folosesti "-y"
3) search
Daca nu stii daca ai un pachet in repo-uri sau nu stii exact cum se numeste poti folosi search.
De obicei
yum search {pachet} face un output foarte mare. asa ca aici pare sa fie mai bun yumex

4) update
O comanda foarte importanta parerea mea. Iti tine systemul up-to-date, sau face update la un pachet
yum update [pachet]In caz ca pachetul nu este specificat face update la tot sistemul. Se poate introduce si parametrul "-y"
5) info
Informatii despre pachete cu info
yum info {pachet}exemplu:
yum info yum
Installed Packages
Name : yum
Arch : noarch
Version: 2.6.1
Release: 0.fc5
Size : 1.8 M
Repo : installed
Summary: RPM installer/updater
Description:
Yum is a utility that can check for and automatically download and
install updated RPM packages. Dependencies are obtained and downloaded
automatically prompting the user as necessary.
Cam atat. Invatati sa iubiti yum dar nu uitati ca puteti downloada sursele unui program si sa faceti o instalare manuala.