Welcome, Guest. Please login or register.
+  Linux Soft Forum
|-+  Află» Ştiri» Linux si harddisk-urile laptop-urilor
[Picture 161] [Picture 160] [Picture 159]
Username:
Password:

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Linux si harddisk-urile laptop-urilor  (Read 3296 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
oblio
Admini
**

« on: November 21, 2007, 07:36:51 PM »

LWN e o resursă nepreţuită de informaţii utile - un articol din ediţia trecută prezintă o problemă pe care mulţi dintre utilizatorii de laptop probabil nici nu şi-o imaginau: HDD-urile laptop-urilor se uzează mult mai repede decât ar fi cazul. Problema a fost semnalată într-un mod nefericit: Ubuntu provoacă uzarea rapidă a HDD-urilor laptop-urilor.

Cum arată adevărul din spatele poveştii? Este vorba de un compromis: durata de viaţă a bateriei + autonomie vs durata de viaţă a HDD-ului. În mod normal, pentru a reduce consumul de curent, HDD-ul scade (spin down) când nu are activitate, iar capul de citire se mută de deasupra platanului. Astfel, consumul HDD-ului scade, şi există şi un avantaj ca integritate a HDD-ului: capul de citire nefiind deasupra platanului nu va zgâria discul dacă are loc vreun şoc. Reversul medaliei este că acel cap de citire este foarte plimbat.
Partea cea mai interesantă a poveştii este că producătorii de laptop-uri nu reglează acel timp de spin down/mutare a capului de citire aşa cum ne-am aştepta, la o valoare de mijloc, de compromis - ci setează astfel încât autonomia laptopului să fie maximă. De altfel multe dintre reclamele la laptopuri tocmai asta anunţă: că laptopul X are autonomie de Y ore. Politica de power management este foarte agresivă, iar uzura discului e maximă.

Întrebarea care apare: ce preferaţi - un consum mai mic de curent, o autonomie mai ridicată, sau un HDD care poate ceda brusc, ducând cu el toate datele, după ce s-a dus doar jumătate din durata lui de viaţă estimată de producător?

Pentru Linux, o soluţie este prezentată foarte frumos aici: http://lwn.net/Articles/256769/ (nu uitaţi să intraţi şi pe link-urile din articol).

Sursa:
http://lwn.net/Articles/256769/

Importanţă: 9
Credibilitate: 10
Domeniu: HDD

Comentează pe forum.
« Last Edit: November 21, 2007, 07:37:22 PM by oblio » Logged

Distribuţie: ubuntu | Localitate: Bucureşti | Vârstă: 24

Oh! Everything has a point, and if it doesn't, then there's a point to it.

Oblio's
gheorghe
Veteran
**

« Reply #1 on: November 21, 2007, 08:09:35 PM »

Backup, garantie.
Saltwater
Veteran
**

Whatever™

« Reply #2 on: November 21, 2007, 08:52:26 PM »

Hmm ... citisem un articol pe aceasta tema de vreo cateva saptamani. Oricum nu utilizez prea mult ubuntu pe notebook, dar un mic config la hdparm nu a omorat pe nimeni, deci nici pe mine. Am pus in hdparm.conf niste linii care executa la bootup hdparm -B 255 /dev/hdc.

Astazi nu am semnatura.
bogdanix
Membru
*

« Reply #3 on: November 23, 2007, 07:40:10 PM »

Foarte interesat! Intr-un an de zile bateria mea de la Acer a ajuns la 40% din capacitate... cel putin asa zicea Fedora 8 saptamina trecuta, imediat dupa ce intra in KDE. Kubuntu si-a petrecut vreo 11 luni in total pe laptop. Din cauza lui mi s-a dus bateria? noroc ca l-am vindut sapamina trecuta. O sa fiu mai atent la ce o sa pun pe viitorul Dell.
Oricum, niste solutii de "tuning" precum cel al lui Saltwater nu strica sa postati daca stiti.
oblio
Admini
**

« Reply #4 on: November 23, 2007, 09:33:41 PM »

bogdanix, nu aceea era ideea. Şi Windows face fix la fel, doar că la Ubuntu s-a sesizat lumea, aka "a deschis ochii". Poate aşa se mai informează şi utilizatorii Wink

Distribuţie: ubuntu | Localitate: Bucureşti | Vârstă: 24

Oh! Everything has a point, and if it doesn't, then there's a point to it.

Oblio's
Saltwater
Veteran
**

Whatever™

« Reply #5 on: May 23, 2008, 08:58:17 AM »

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=795327

LE: la Fu ... Hitachi se rezolva problema cu http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm#FeatureTool ... versiunea SATA a HDD-ului era trecuta in lista de pe ubuntuforums si am asa o banuiala ca nici al meu nu sare departe avand in vedere ca difera interfata (eu sunt pe ATA).
« Last Edit: May 23, 2008, 09:11:40 AM by Saltwater » Logged

Astazi nu am semnatura.
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: